19 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyeti ne demektir?

Elbirliği mülkiyeti ne demektir?

Ortak mülkiyetin bir türü olarak Türk Medeni Kanununun 701. Maddesinde düzenlenen elbirliği mülkiyeti ne demektir?



Elbirliği mülkiyeti ne demektir?

Elbirliği mülkiyeti, ortak mülkiyetin bir türü olarak Türk Medeni Kanununun 701. Maddesinde düzenlenmiştir. 


"Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.

Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır."


Buna göre elbirliği mülkiyeti ne demektir?

Elbirliği mülkiyetinde mal sahipliği ya da miras yoluyla elde edilen mülk paylara bölünmüyor. Böylece malikler arasında paydaşlık değil, ortaklık söz konusu oluyor. Kanununun 701. Maddesine göre ortakların hakkı mülkün belli bir payına değil, tamamına ilişkindir. 


Tapuda elbirliği mülkiyeti ne demektir?

Tapu kayıtlarında mülk sahibi ortakların isimlerine karşılık pay oranı belirtilmemiş olup, veraseten yazıldığı takdirde ortada elbirliği mülkiyeti vardır.


Ortakların elbirliği mülkiyetinde her hangi bir işlem yapabilmesi için birlikte hareket etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ortaklardan hiçbiri diğerlerinin onayı olmadan mülkiyetin tamamı veya bir payı üzerinde işlem yapamaz.


Elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyetten farkı; elbirliği mülkiyetinde payların belli olmayışı, paylı mülkiyette ise payın belli olmasıdır.

 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön