25 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyette emlak vergisi!

Elbirliği mülkiyette emlak vergisi!

Mirasçıların sahip olduğu mülkiyet türü olan elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmuyor. Peki bu mülkiyette kim nasıl emlak vergisini öder? İşte elbirliği mülkiyette emlak vergisi...



Elbirliği mülkiyette emlak vergisi!

Mirasçıların sahip olduğu mülkiyet türü olan elbirliği mülkiyeti; aynı zamanda Medeni Kanun gereğince Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların sahip olduğu mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor.


Bilindiği üzere, taşınmaz mallar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisine tabi tutuluyor. Ebirliği mülkiyette taşınmaz vergisi nasıl ödenir? Elbirliği mülkiyette emlak vergisini kim öder?


Kanun gereğince elbirliği mülkiyetli taşınmazın emlak vergisinde malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. İlgili kanun maddesi aşağıda yer alıyor:


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder. Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


Müteselsilen sorumluluk ne demek?
Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön