25 / 04 / 2024

Elektriğin birim fiyatı 1 TL'ye yükseldi!

Elektriğin birim fiyatı 1 TL'ye yükseldi!

Hürriyet Gazetesi'nden Merve Erdil'in haberine göre; Konutlardaki gaz tüketimini artınca elektrik üreten doğalgaz santrallerinde ikincil yakıta (fuel oil) geçme talimatı verildi. Elektriğin birim fiyatı 1 liraya kadar çıktı.



TÜRKİYE’de doğalgaz tüketimi oldukça yüksek olmasına karşın, sistemin işletme kapasitesi ile pik tüketim miktarı birbirine çok yakın. Böylece havaların aniden soğuması ile riskli durumlar ortaya çıkabiliyor. Son yıllarda doğalgaz dağıtım şebekesinin Anadolu’nun her yerine yayılmasına karşın, doğalgaz depoları gibi altyapı yatırımlarının sistemi arkadan takip etmesi sonucu kışın doğalgaz kullanımını idare etmek tabiri caizse “hokkabazlık” gerektiriyor. Havaların soğuması ile konutların doğalgaz tüketimi hızla artarken, doğalgaz santrallerinden bazılarının durması ise serbest piyasada elektrik fiyatlarını vuruyor.


ELEKTRİKTE ZOR GÜNLER

Türkiye, aşırı soğuklar nedeniyle elektrikte zor günler yaşıyor. Doğalgazda maksimum kapasitenin depolarla birlikte yaklaşık 197 milyon metreküp/gün olduğu Türkiye’de, günlük talep 196 milyon metreküplere ulaştı. Hızla artan gaz tüketimine, bazı teknik arızaların eklenmesiyle doğalgazda “kırmızı alarm” verildi.  Doğalgazda konuttüketimine öncelik veren enerji yönetimi, geçen hafta sonundan itibaren önce kamu, daha sonra özel sektöre ait doğalgaz santrallerinde üretimi kısıp, ikincil yakıta geçme talimatı verdi. Bu kısıntı ise PMUM’da elektrik fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Türkiye genelindeki doğalgaz santrallerinin büyük kısmının da düşük doğalgaz basıncı sebebiyle arıza bildiriminde bulunduğu görülüyor. Bazı sektör yetkilileri, doğalgaz iletiminde yaşanan kriz nedeniyle elektrik fiyatlarının daha artabileceği uyarısında bulunuyor. Katar’dan yapılan LNG takviyesi ile de doğalgaz sıkıntısının giderileceği umuluyor.


İSTANBUL YENİ BAŞLADI

Bir sektör temsilcisi, doğalgaz dağıtımının son yıllarda hızla geliştiğini, artık Anadolu’nun her yerinde gaz kullanıldığını vurgulayarak, “Tabii tüketimin bu kadar yaygın olması da soğuk hava dalgalarında şebekeyi zorluyor. Daha İstanbul’da kar yeni başladı. İstanbul’daki gaz çekişinin de artmasıyla durum kritikleşecek” diye konuştu. Türkiye’nin günlük gaz talebi yaklaşık şu miktarlarda karşılanıyor: Mavi Akım: 48 milyon metreküp, İran: 30 milyon metreküp, Azerbaycan: 20 milyon metreküp, Batı Hattı: 42 milyon metreküp, Marmara Ereğlisi: 20 milyon metreküp, Depo: 17 milyon metreküp. Gazda maksimum kapasitenin yaklaşık 200 milyon metreküp olduğu belirtilirken, yeni depo yatırımları ve yeni boru hatları ile bu miktarın artırılması öngörülüyor. İstanbul günlük ortalama 25 milyon metreküpe kadar gaz çekebiliyor. Konutlarda yıllık doğalgaz tüketiminin 12 milyar metreküpe çıktığını, bunun da çoğunun 5 aylık bir sürede gerçekleştiğini kaydeden bir sektör temsilcisi “Konutlardaki tüketimin yüzde 85’ini kışın gerçekleşiyor. Türkiye’de doğalgaz depolamasının yetersiz olması nedeniyle, işletme konusunda BOTAŞ yıllardır bu sıkıntıyı çekiyor” dedi.


Merve Erdil/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön