25 / 04 / 2024

Elektrik Dağıtım Bağlantı Bedelleri Usul ve Esasları 2014!

Elektrik Dağıtım Bağlantı Bedelleri Usul ve Esasları 2014!

Elektrik Dağıtım Bağlantı Bedelleri Usul ve Esasları, 15 Kasım 2010 tarihli ve 27760 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlandı. İşte 2861 sayılı Elektrik Dağıtım Bağlantı Bedelleri..



Elektrik Dağıtım Bağlantı Bedelleri Usul ve Esasları 2014!

Elektrik Dağıtım bağlantı bedeli; bağlantı varlıkları ve bağlantı varlıklarının tesisi ile bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin giderlerinden oluşuyor. 2010-2015 yıllarına ait Elektrik Dağıtım Bağlantı Bedelleri Usul ve Esasları, 15 Kasım 2010 tarihli ve 27760 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:


K U R U L   K A R A R I


Karar No: 2861     

Karar Tarihi: 03/11/2010


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun  03/11/2010 tarihli toplantısında; 1/1/2011 tarihinden itibaren uygulanmak üzere aşağıdaki dağıtım bağlantı bedelleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esasların kabul edilmesine,


Karar verilmiştir.


ELEKTRİK PİYASASINDA DAĞITIM BAĞLANTI BEDELLERİ İLE UYGULAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR


Dağıtım Bağlantı Bedelleri

Madde 1- Dağıtım bağlantı bedeli; dağıtım şirketi ile dağıtım sistemine bağlanacak gerçek ve tüzel kişiler arasında gerçekleştirilecek olan bağlantı anlaşmasının imzalanmasını takiben ve anlaşmada belirtilen bağlantı varlıklarının tesis edilerek her bir gerçek veya tüzel kişinin ilk defa dağıtım sistemine bağlantısı aşamasında bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilir ve geri ödenmez.

Dağıtım bağlantı bedeli, şebeke yatırım maliyetlerini içermez.


Dağıtım bağlantı bedeli; bağlantı varlıkları ve bağlantı varlıklarının tesisi ile bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin giderlerinden oluşur.


Bağlantı Varlıkları Bedeli

Madde 2- Bağlantı varlıkları; 11/8/2002 tarihli ve 24843 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İletim ve Dağıtım Bağlantı Bedellerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğin 2 nci maddesinde tanımlanan dağıtım sistemine bağlantısı yapılan gerçek veya tüzel kişi namına sadece o bağlantıya münhasır olmak üzere tesis edilmesi zorunlu olan iletken veya kablo, klemens, izolatör ve gerekli olması halinde travers gibi varlıklardır.


Bağlantı varlıklarının dağıtım şirketince tesis edilmesinde, bağlantısı yapılan gerçek veya tüzel kişi namına oluşan bağlantı varlıklarının bedeli her bir kullanıcı için ayrı ayrı hesaplanır ve ilgili bedel dağıtım şirketince kullanıcıdan alınır. Talep edilmesi halinde, dağıtım şirketi bağlantı varlıklarının gerçek maliyetlerini onaylı belgelerle ispat etmekle yükümlüdür. 

Bağlantı varlıklarının kullanıcılar tarafından tesis edilmesi halinde bağlantı varlıkları bedeli alınmaz, sadece bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin bedeller alınır.


Bağlantının Testi ve Devreye Alınmasına İlişkin Bedeller (Bağlantı Tarifeleri)

Madde 3- Bağlantı tarifeleri; orta gerilim ve alçak gerilim için ayrı ayrı olmak üzere bağlantının kurulu gücü de dikkate alınarak hesaplanan ve bağlantının gerçekleştirilmesine ilişkin operasyonel maliyetleri içeren bedeldir.

2011 yılında uygulanacak sabit bağlantı tarifeleri aşağıdadır.


KURULU GÜÇ

TL

AG

 

0-15 kW (dahil)

51,4

15-100 kW (dahil)

117,6

100 kW üzeri

149,4

OG

 

0-400 kVA (dahil)

486,9

400 kVA üzeri

605,1


Bağlantı Gücü Artışı

Madde 4- Bağlantısı yapılarak elektrik enerjisi verilmiş olan, ancak Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 9 uncu maddesine göre; mesken aboneleri dışında kalan kullanıcılara ait tesislerin bağlantı gücünün % 20’den (yüzde yirmi) daha fazla artması halinde, tadilat projesi çerçevesinde bu kullanıcılar için yeniden bağlantı varlıklarının tesis edilmesinin gerekli olması durumunda 2 nci ve 3 üncü madde hükümleri uygulanır.


Kullanıcı Değişiklikleri

Madde 5- Bağlantı bedeli tahsil edilmiş ve bağlantısı yapılarak elektrik enerjisi verilen tesis ve/veya kullanım yerlerindeki kullanıcı değişikliklerinde, yeni kullanıcılardan bağlantı bedeli tahsil edilmez. 

Kullanıcı değişikliklerinde; yeni kullanıcılar tarafından tesis ve/veya kullanım yerinin mevcut bağlantı gücünün % 20’den fazla arttırılması halinde 4 üncü madde hükümlerine göre işlem yapılır. Kurulu gücün düşürülmesi durumunda ise kullanıcılara bağlantı bedeli ile ilgili olarak herhangi bir bedel iadesi yapılmaz.


Bağlantı Tarifelerinin Artırılması

Madde 6- 3 ncü maddede belirtilen bağlantı tarifeleri her yıl Kurum tarafından belirlenecek Eylül ayı 12 aylık Elektrik Piyasası Endeksi (EPE) değişim oranları dikkate alınarak artırılır ve her yıl Ocak ayı itibariyle Kurul onayıyla yürürlüğe girer. EPE uygulaması yürürlüğe girinceye kadar EPE olarak, TÜİK tarafından yayımlanan TÜFE değişim oranları kullanılır.



Elektrik borcu Torba Yasa ile nasıl taksitlendirilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön