26 / 04 / 2024

Elektrik için yaz aylarının suyu mu tüketiliyor?

Elektrik için yaz aylarının suyu mu tüketiliyor?

Zaman gazetesinin haberine göre, BOTAŞ’ın 10 Ocak’tan itibaren doğalgazda yüzde 50 kesintiye gitmesi, elektrik üretimini vurdu. Açığı kapatmak için su seviyesi inen barajlar devreye alındı.



BOTAŞ’ın 10 Ocak’tan itibaren doğalgazda yüzde 50 kesintiye gitmesi, elektrik üretimini vurdu. Enerji Yönetimi, gaz santrallerinin durması sonucu ortaya çıkan elektrik açığını kapatmak için su seviyesi kritik düzeyin altına inen barajları devreye soktu. 15 Ocak’ta toplam elektrik üretiminde suyun payı yüzde 34’e çıkarken, doğalgazın payı ise yüzde 33’e geriledi.


-Kamu şirketi BOTAŞ’ın 10 Ocak itibarıyla doğalgazda kesintiye gitmesi, elektrik santrallerini vurdu. Kesinti sonrası elektrik üretimi için doğalgaz santralleri yerine doluluk oranı kritik seviyelerin altına düşen barajlara ağırlık verildi. Barajların devreye alınmasıyla toplam elektrik üretiminde suyun payı, doğalgazı geçti. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, 15 Ocak’ta doğalgazın elektrik üretiminde payı yüzde 33’e gerilerken suyun payı yüzde 34’e çıktı. Enerji Yönetimi’nden bir kaynak, BOTAŞ’ın gazda kesintiye gitmesinin elektrik üretimini zora soktuğunu söyledi. Aynı kaynağa göre, talebi karşılamak için barajlara ağırlık verildi. Ancak başta Fırat Havzası olmak üzere kurak suda bir dönem yaşandı. Yaz aylarında kullanılması gereken su tüketilmeye başlandı. Bu da sıkıntılı bir durumdur. Enerji Bakanı Taner Yıldız da önceki gün, ‘2014 yılının su kaynakları açısından en kurak yıl olduğunu ve suyun enerji üretimindeki payının yüzde 20’nin altına düştüğünü’ açıklamıştı.


Aşırı soğuklar nedeniyle doğalgaz tüketiminde patlama yaşandı. Günlük talep 240 milyon metreküpe çıkarken Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), iletim sistemi üzerinden talebin yaklaşık 200 milyon metreküplük bölümünü karşıladı. Kamu şirketi, arz-talep dengesini sağlamada yetersiz kalınca, gaz tüketimi fazla olan elektrik santrallerine ‘gizli’ ibareli bir yazı göndererek 10 Ocak 2014 tarihi itibarıyla yüzde 50 kesintisi uygulayacağını bildirdi. Şirket, uygulamanın arz-talep dengesi sağlanana kadar devam edeceği hatırlatması da yaptı. Zaman doğalgazda yaşanan krizi 10 Ocak’ta ‘Doğalgaz yetmiyor, BOTAŞ yüzde 50 kesinti başlatıyor’ başlığı ile kamuoyuna duyurdu.


BOZULAN CİHAZLAR İÇİN RAPOR TUTULMALI


Öte yandan soğuklar nedeniyle sık sık elektrik kesintisi yaşanmaya başlandı. Ani kesintiler ise elektronik cihazların bozulmasına neden oluyor. Enerji piyasası mevzuatı gereği, elektrik kesintilerinin önceden abonelere duyurulması zorunlu. Aksi halde kesinti yapan dağıtım şirketlerine ceza söz konusu. Ayrıca plansız kesintiler nedeniyle abonelerin dikkatli olması gerekiyor. Aboneler, kesinti nedeniyle elektronik cihazlarda yaşanan bozulma-arıza gibi durumları servise tespit ettirerek zararın tanzimi için ilgili dağıtım şirketine başvurmalı. Dağıtım şirketinin ödeme yapmaması veya başvuruyu dikkate almaması halinde ise konunun EPDK’ya iletilmesi gerekiyor.



İsmail Altunsoy / Zaman




Geri Dön