19 / 04 / 2024

Elektrik motorlarının değişmesiyle Marmaray'daki kadar tasarruf sağlanacak!

Elektrik motorlarının değişmesiyle Marmaray'daki kadar tasarruf sağlanacak!

Her yıl bir Marmaray inşa etmeye yetecek kadar parayı boşa harcayan motorlar için harekete geçildi. Verimsiz elektrik motorları değişecek, Marmaray projesine harcanan tutar kadar tasarruf yapılacak.



Birçoğu 30-40 yıllık olan verimsiz elektrik motorları değişecek,  Marmaray  projesine harcanan tutar kadar tasarruf yapılacak.


Hükümet, her yıl bir Marmaray inşa etmeye yetecek kadar parayı boşa harcayan motorlar için harekete geçti. Projeyle sanayide verimliliği düşük olan 15 milyon elektrik motoru değişecek ve yılda 8 milyar TL'lik bir tasarruf elde edilecek. Projeyi yürüten kaynaklardan edinilen bilgiye göre, sanayide kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 80'i elektrik motorlarında tüketiliyor. 30-40 yaşındaki motorlar verimsiz olduğu için çok yüksek miktarda elektrik harcıyor. Bu motorların değişimiyle yılda 8 milyar TL, bir başka deyişle, bir Marmaray projesi daha yapacak kadar para tasarruf edilmiş olacak. Verimlilik sağlanamadığı için Türkiye'de, aynı değerdeki üretim için OECD ülkelerinin 1.5 katı, Almanya ve Japonya'nın 2 katı kadar elektrik kullanılıyor. 


Dönüşüm için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından firmalara destek sağlanacak. Değişim için bütün bakanlıklar iş birliği yapacak. Değiştirilen motorlara ödenen tutarlar, 4-5 ay içinde kendini amorti edebilecek. Değişimin hızlandırılması için bakanlık kamu spotları hazırlayacak. İlk etapta 500 bini dönüştürülecek olan elektrik motorlarının tamamının 2023'e kadar yenilenmesi, bu sayede cari açığın da önemli oranda azaltılması hedefleniyor.


Türkiye Gazetesi


Geri Dön