28 / 03 / 2024

Elektrik ve doğalgazın ateşini düşüren öneriler!

Elektrik ve doğalgazın ateşini düşüren öneriler!

Tüketicilerin, yüzde 9 oranındaki elektrik ve doğal gaz zammından, evlerinde uygulayabilecekleri birkaç tasarruf yöntemi ile etkilenmemeleri mümkün. İşte Elektrik ve doğal gazın ateşini düşüren öneriler...



Tüketicilerin, yüzde 9 oranındaki elektrik ve doğalgaz zammından, evlerinde uygulayabilecekleri birkaç tasarruf yöntemiyle etkilenmemeleri mümkün.


SAMGAZ Doğal Gaz Dağıtım AŞ'nin resmi internet sitesinde doğalgaz tasarrufu yapılmasına yönelik derlenen bilgilere göre, tasarruf yapılabilmesi için günlük hayatta birtakım kuralların belirlenmesi gerekiyor.


Tasarrufun ilk kuralını yalıtım oluşturuyor. Çatı izolasyonunun uygun bir şekilde yaptırılması, çatıdaki yüzde 20'lik ısı kaybını aşağıya düşürüyor.


Konutlardaki tüm ısı kaybını oluşturan pencere ve kapıların kenarlarındaki boşlukların sünger ile kaplanması tasarrufun öncelikli ilkelerinden. Doğalgaz sobası kullanılıyorsa, soba filtresinin cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmesi paranın cepte kalmasını sağlıyor.


Verimli kullanma oda konforu, 19 derece. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız kapatmanız gerekiyor. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması da büyük enerji tasarrufu sağlıyor.


Radyatörlerin mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellenmemesi, pişirme ocağının ısınma amaçlı kullanılmaması, bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazının ayarlanması, bacalı cihazların dolapların içine yerleştirilmesi tasarruf tedbirlerinin başını çekiyor. 


1 derecelik artış, enerji kaybını artırıyor


Konutların enerji giderlerini ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme, çamaşır yıkama gibi tüketimler oluşturmakta. Oransal olarak kullanılan enerjinin yüzde 81'i konutun ısıtılmasında, yüzde 11'i banyo ve mutfakta, yüzde 8'i ise elektrikli aletlerde harcanmakta. Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığının en çok 19 dereceye ayarlanması gerekiyor.


Konfor sıcaklığından sonra 1 derecelik iç sıcaklık artışı yüzde 6 civarında enerji kaybına neden oluyor. Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutmanız, Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamanız, geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatmanız, gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendirmeniz sonucu 18 derece ısınan bir odanın sıcaklığı 19 derecenin üstünde olacaktır.


Elektrik faturanız el yakmasın


TMMOB Makine Mühendisleri Odasından edinilen bilgiye göre ise bir konutta bulunan elektrikli ev aletlerinin sayısı ve harcadıkları enerji azımsanamayacak derecede. 


Ev aletlerinin bilinçli ve yerinde kullanılması, hem onların ömrünü uzatıyor hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunulmasını sağlıyor. Kullanacağınız ev aletlerini satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da karşılaştırmanız, enerji verimliliği seviyesi yönetmeliklerine uygun belgelenmiş bir cihaza yapacağınız yatırımın maliyeti yüksek olsa bile cihazın 10-15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödediğiniz parayı size geri kazandırıyor.


Cihaz alırken 'A' ve 'A +' işaretli ürünlerin en verimli cihazlar olduğunu bilmeniz, yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60'ın üzerinde enerji tüketim farkı olduğunu unutmamanız, elektrik tasarrufunda altın değerindeki kuralı oluşturuyor.


Cihazlar üzerindeki "stand by" ışıklarının 1 watt harcadığı kabul edilse yılda 8,7 kwh enerji tükettiği, "stand by" ışıkları açık beklemedeki 10 cihazın yılda 87 kwh enerji harcadığı, bu enerjinin de neredeyse bir evin 1 aylık elektrik tüketiminin yarısına denk gelmesi tasarruf tedbirlerini bir kez daha akıllara getiriyor.


Bu ışıkların genellikle 1 watt değil 3-5 watt enerji tüketmesi, kullanmadığınız zamanlarda DVD oynatıcı, radyo, televizyon gibi elektrikli cihazların düğmesini kapatmamız gerektiğini gösteriyor.


Elektrikli cihazlarınızın üretildikleri amaç doğrultusunda kullanılması da tasarruf tedbirleri arasında. Örneğin, ekmeği fırında kızartmanız, ekmek kızartma makinesinde kızartmanızdan en az üç kat daha fazla enerji harcamanıza neden oluyor.


AA


Geri Dön