28 / 03 / 2024

Elektrikte aşırı tüketim ve israfa trafo dayanmıyor!

Elektrikte aşırı tüketim ve israfa trafo dayanmıyor!

Elektrikte aşırı tüketim ve israfa trafo dayanmıyor. DEDAŞ Sözcüsü Üstün "Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 500’e yakın elektrik trafosu ya patladı ya da yanarak kullanılamaz hale geldi" dedi.



Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 500’e yakın elektrik trafosunun ya patladığını ya da yanarak kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "Kış mevsiminde israf ve aşırı tüketimin bu şekilde devam etmesi halinde patlayan trafo sayısının 2 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.


Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde enerji kullanımının israf boyutuna varacak ölçüde olmasının, bölge illerindeki elektrik şebekesinin verimli kullanılmasını engellediğini belirterek, "Sadece içerisinde bulunduğumuz kış sezonunda, bugüne kadar dağıtım bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 500’e yakın elektrik trafosu ya patladı ya da yanarak kullanılamaz hale geldi. Geçtiğimiz yıl kış aylarında bölgede bin 500 trafo aşırı yüklenme ve israf dolayısıyla patlamış ve kullanılamaz hale gelmişti. Kış mevsiminde israf ve aşırı tüketimin bu şekilde devam etmesi halinde patlayan trafo sayısının 2 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor" diye konuştu. 


 


- "Ortalama bir trafonun maliyeti 6 bin dolar"


 


Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde yer alan 6 ilde mesken başına düşen elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasının 3 katından daha fazla olmasının, tahsilatta ise bunun tam tersinin yaşanmasının, kayıt dışı kullanım ile birlikte israfın boyutunu ortaya koyduğunu ifade eden Üstün, şunları kaydetti:


"DEDAŞ kayıtlarına göre, israfa varan aşırı tüketim nedeniyle trafo patlamaları bu yıl da devam ediyor. Daha soğukların iyiden iyiye kendini hisettirmemesine rağmen dağıtım bölgesi genelinde 500’e yakın trafo ya patlayarak ya da yanarak devre dışı kaldı. DEDAŞ verilerine göre, ısınmanın elektrikle yapılması ve şebekenin de bunu kaldırmamasından dolayı kış mevsiminde ortalama olarak ayda 500 trafo patlıyor veya aşırı yüklenmeden yanıyor. Bu trafoların değiştirilmesi ise istenmeyen kesintilere neden oluyor. Ortalama bir trafonun 6 bin dolar tutarında olduğu düşünüldüğünde, aşırı tüketim ve israftan kaynaklanan patlamaların, hem bölge halkının enerjisiz kalmasına ve ekstra maliyetlere sebep olduğu ortaya çıkıyor."


 


- Elektrik tüketimi bir ayda 2 kat arttı


 


Üstün, Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’taki elektrik tüketiminin, ekim ayında 27 bin megavat saat iken, kasım ayında yapılan ölçümlere göre bölgedeki elektrik tüketiminin 54 bin megavat saate ulaştığını vurguladı.


Havaların soğumasına paralel olarak bölge genelindeki elektrik tüketiminin de daha yüksek seviyelere ulaşmasının beklendiğini belirten Üstün, "Bu arada, istenmeyen elektrik kesintilerinin yaşanmaması için de elektrik dağıtım bölgesindeki illerde, ilçe ve köylerde yaşayanların, elektrikle ısınmak yerine odun, kömür veya doğal gaz gibi kaynaklarla ısınmaları gerekiyor" diye konuştu. 


AA


Geri Dön