16 / 04 / 2024

Elih'de ekolojik köy oluşturulacak!

Elih'de ekolojik köy oluşturulacak!

Batman Elih' te Doğoyla Diyalog Kooperatif Girişimi, ' alternatif yaşam alanları ' yaratma yollarını arıyor. Kent hayatının dayatma olduğunu belirten yaşam savuncuları, ekolojiyle bütünleşmiş kültürel alanlar üzerinde çalışıyor



Elih'te (Batman) Doğayla Diyalog Kooperatif Girişimi üyesi yaşam savunucuları, ekolojik köyler oluşturacak. Girişim üyeleri, Eğitim Sen Elih Şubesi'nde bir araya gelerek, projelerini tartıştı Ekolojik bir köy oluşturmayı hedefleyen kooperatif üyeleri, kendi evlerini oluşturup, kendi elektriklerini, sularını ve diğer ihtiyaçlarını yine kendi imkanlarıyla üretecek. 


Kooperatif üyelerinin yapacakları çalışmanın sonuç vermesi dahilinde, şehir hayatına alternatif, kapitalist rejime bağlı olmadan bir yaşamın mümkün olduğunu kanıtlamış olacak. Girişimi sözcüsü Miraz Rûsipî, kent hayatının dayatma olduğunu belirterek, kent hayatını müteahhitlerin belirlediğini ifade etti. 


Ekolojik evler yapacaklar Rûsipî, "Bütün alanları müteahhitler tarafından belirlenmiş konutlarda yetişen çocuklar ne kadar özgün fikirler yaratabilirler ki? Biz tam bu noktada doğayla yaşamak isteyen insanlar bir araya gelip 'Ekolojik yapılar yapabilir miyiz?', 'Ekolojiyle bütünleşmiş bir kültür oluşturabilir miyiz?' sorularını sorduk kendimize. Eğer başlattığımız bu Şehir hayatı bir kısır döngü Kooperatif üyelerinden Selnia Bektaş, kadının doğasında ekolojik bir ruhun var olduğunu belirterek, "Biz şehir hayatında bir kısır döngü içerisinde kaybolup gidiyoruz günden güne. Bu kadının kendini ait hissedebileceği bir döngü değildir" dedi. Ekolojik bir yaşamı uzun zamandır hayal ettiğini belirten Bektaş, "Evlerimizin yapısı bile başkaları tarafından belirleniyor" diyerek kendi fuhlarmı katabilecekleri yaşam alanları yaratmak istediklerini söyledi. 

süreç başarılı sonuçlanırsa kendi evlerimizi inşa edip kendi istediğimiz yaşam alanını oluşturacağız" diye konuştu. 


Güzel bir dünya mümkün Rûsipî, "Eğer güzel bir dünya tasavvuru yapıyorsak bunu pratiğe dökmeliyiz. Kendi elektriğini üreten, kendi suyunu arıtan, kendi kanalizasyon sistemi olan, dışa bağımlı olmayan yapılar inşa etmek çok zor bir iş de değil üstelik. Bize dayatılan bir yaşam şekli var. Bu yaşam şeklini devlet de dayatıyor. 

Biz kendi hayatımızın kontrolünü elimize almak istiyoruz" dedi. 


Özgür Gündem


Geri Dön