26 / 04 / 2024

Elit Prefabrik betonu özel formülle üretiyor

Elit Prefabrik betonu özel formülle üretiyor

Elit Prefabrik kendi hazırladığı özel formülle prefabrik yapı elemanları üretiyor



Elit Prefabrik Genel Müdürü Hüseyin Tuncer, kendi hazırladıkları özel formülle prefabrik yapı elemanları ürettiklerini söyledi. Beton olarak ayrı bir reçete kullandıklarını belirten Tuncer, "Reçetemizi beton santraline veriyoruz. İçinde şu kadar çimento, kumu şöyle, kırma taşı böyle olacak diyoruz. Beton içinde uçucu kül istemiyoruz. Külün geçirgenliği var. Bu formülü bulduk devam ettirmek istiyoruz. Daha ucuza beton vermek isteyenler var ama formülümüzü değiştirmiyoruz" dedi.

Üretimde kullandıkları betondan aldıkları numuneleri günlük, 3 günlük ve 7 günlük periyotlarla test ettiklerini kaydeden Tuncer, "Bir sorun olursa arımda ikaz ediyoruz. Betonun içinde ne olduğu önemli değil, içine ne koyarsa koysun, önemli olan mukavemetinin sürekliliği. Zarar gören binalardaki birinci sorun tasarım, o tasarıma bağlı üretim ve şartnamelerdir" diye konuştu.

"Statükocu bir yapımız var" diyen Tuncer şöyle konuştu:
"Bizim için betonun işlenebilirliği önemli. Alışkın olduğumuz bir formül. Olmazsa olmaz bir şey değil. Bizim geçmişimiz var. Büyük holdingler müşterimiz. Referans listemizde bir sürü firma var. Memnun kalırsa size tekrar geliyorlar. Bu nedenle aynı kalitede üretim yapma sorumluluğumuz var. Ayda 20 bin metre yapı kuruyoruz.
 
Kuruluşumuzdan bu yana 8 yılda 400 fabrika kurduk. İmalatçı olmamızdan önce de bir geçmişimiz var. Önemli bir referans Üstemiz var. Öyle ki, firmalar teklif almadan doğrudan sipariş veriyorlar."

Demir zammı piyasayı canlandırdı
Demir fiyatlarındaki artışın piyasayı hareketlendirdiğini kaydeden Tuncer, şunları söyledi:
"Yüzde 25 kapasiteyle çalışıyorduk. Yeni yeni yüzde 30'a yaklaşıyoruz. Emtia fiyatlarına gelen zamlar piyasayı hareketlendirdi. Herkes, `Nasılsa fiyatlar artmıyor, bir şey olacağı da yok, enflasyon yok, döviz yerinde sayıyor, altı ay sonra yaptırırım' diyordu. Ama zam gelince, 'Eyvah fiyat artıyor, hemen yaptırayım psikolojisine' girdiler. Ciddi teklifler geliyor, demir fiyatının bu kadar artması iyi ama biraz daha artsa zarar görecektik."

Beton fiyatı ucuzluyor
Beton fiyatlarında ise geri gidiş olduğunu belirten Tuncer, şöyle konuştu:
"Çünkü, rekabet var, çok tesis yapıldı. Çimentocular çimento satmak için beton santrali kuruyor. Dolayısıyla fiyat ucuzluyor. Demir girdisi bizde yüzde 40. Bir metrekare bir yapının prefabrik olarak imalatının yüzde 40'ı demir. Demirdeki fiyat artışı bizim işlerimizi daha fazla etkiliyor."
Milliyet Business


Geri Dön