19 / 04 / 2024

Elite World'den Antalya ve Bodrum'a 2 otel!

Elite World'den Antalya ve Bodrum'a 2 otel!

Coşkun Elik, Elite World markalı oteller zincirini hızla büyütüyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde açacağı 4 tesis ile otellerinin sayısı 9'a çıkacak. Elik'in yatırım radarında Antalya ve Bodrum'un yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri de var...



İŞ dünyasında eşine çok az rastlanan bir girişimci o. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs işletmesi ve oteli olan varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Van'da dünyaya geldi. Iş hayatına ailesine ait Tahran Oteli'nde okuldan sonra gelip çalıştığı daha ortaokul yıllarında adım attı. Fakat o bu varlıklı hayatı elinin tersiyle itip daha 18 yaşında kendi şirketini kurmaya karar verdi. 


Hem de turizmle hiç alakası olmayan bir alanda. Fakat Türkiye'de toplumsal hayatın ve ekonominin gidişatı onu turizme yöneltti. Bugün beş oteli bulunan, altıncısının da inşaatı hızla devam eden Elite Worid Oteller Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Elik'ten bahsediyoruz... 


Elik bu otelleri üç kardeşiyle birlikte yönetiyor. Vedat Elik finanstan, Sedat Elik satın almadan, aynı zamanda şirketin sözcüsü konumunda olan Emel Elik satış ve pazarlamadan sorumlu. Coşkun Elik ise bir ayağı yurtdışında olmak üzere yeni otel yatırımları için uygun arsa ve bina bulmak için sürekli koşuşturuyor. İsterseniz Elite World Otelleri'ne geçmeden önce hızla çoğalan bu zincirin perde arkasındaki isme, Coşkun Elik'in ilginç yaşam öyküsüne göz atalım. 


CANLI HAYVAN İHRACATÇISI 

52 yaşında olan Coşkun Elik sözlerine şöyle başlıyor: "Tahran Oteli'nde çalıştığım yıllarda çevre illerin tüccarları gelip orada kalırlardı. Çoğu da canlı hayvan ticaretiyle uğraşırdı. Kars'tan, Erzurum'dan, Van'dan aldıkları küçük ve büyükbaş hayvanları Ortadoğu ülkelerine ihraç ederlerdi. Aralarındaki sohbete kulak misafiri olur, anlattıklarını kafama not ederdim. Ticaretin püf noktalarını ilk onlardan öğrendim. 

Kendi işimi kurmaya karar verdiğimde yapacağım iş belliydi, ben de canlı hayvan ihracatı yapacaktım. Bunun için ailemden ayrılıp Adana'ya gittim."


Hızla büyüyor 

Turizm sektöründe zincirleşme ve marka çalışmaları ile dikkat çeken Elite World Oteller zinciri, önümüzdeki üç yılda hizmete sunacağı dört yen. otel ile otel sayısını dokuza çıkaracak. Toplamda 465 milyon dolarlık bir yatırım ile hayata geçirilecek dört yeni otel ile zincirin yatak kapasitesi 4 bin 966'ya, grubun toplam istihdamı da 1.765'e yükselecek. 


Cebindeki az bir sermayeyle işe koyulan Elik, kısa sürede Çukurova'nın en büyük tüccarlarından biri olmuş. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çeşitli şehirlerden topladığı büyükbaş hayvanları Suriye'den Suudi Arabistan'a, Ürdün'den Lübnan'a birçok ülkeye ihraç etmiş. 


Henüz yirmili yaşların başında olmasına rağmen yaptığı ticaretin hacmi birkaç milyon dolar seviyesine ulaşmış. Fakat Türkiye'de siyasal ve toplumsal sorunların başlaması Elik'in işlerini de etkilemiş. Elik bu işi noktalayıp İstanbul'un yolunu tutmuş. 


LALELİ'DE PASAJ İŞLETTİ 

Coşkun Elik'in İstanbul'a geldiği 1980'lerin sonu Sovyetler Birliği'nin yeni dağıldığı, başta Rusya olmak üzere eski Doğu bloku ülkelerine bavul ticaretinin başladığı döneme rastlıyor. Elik, bavul ticaretinin merkezi Laleli'de içinde yaklaşık 60 dükkanın okluğu bir pasajı satın alıp, ihracat yapan firmalara kiraya vermiş. Bir yandan kendisi de bavul ticareti yoluyla ihracat gerçekleştirmiş. Ancak 1990'ların sonunda Rusya'da başlayan ekonomik krizin kısa sürede Laleli piyasasını da etkilediğini gören Elik, bir anda bu işten de elini eteğini çeker. Coşkun Elik, o dönemde yaşadığı zorlukları yıllar sonra şöyle anlatıyor: "Laleli'deki pasajı satıp Kazancı Yokuşu'nda bir restoran açtım. Amacım Taksim piyasasını koklamaktı. Taksim'de yaşamaya başlayınca turizm sektöründe büyük bir potansiyel olduğunu gördüm. İlk otelimiz olan Elite World Prestige'in yerinde üç apartman vardı. Oradaki daireleri tek tek satın aldım. Binaları yıkıp otele dönüştürdük. Ardından hemen yanında bulunan beş yıldızlı Elite World İstanbul otelini devreye aldık." 


HEP KÖŞELERİ SATIN ALIYOR 

Taksim'in gözbebeği Talimhane'de iki otel açarak dikkatleri üzerine çeken Elik, turizm sektöründe önemli bir oyuncu olacaklarının sinyalini vermeye başlamış. Elik, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Tüm otellerimizin inşaatını kendimiz yaptık. Arsa tahsisi yok, teşvik yok, ortağımız yok. Kendi imkanlarımızla alıp yaptık. Lokasyonu iyi olan yerleri çok severim. 


Hep köşeleri alırım. Otel arsası alırken en önemli kriterim budur. Ayrıca canlı bir noktada olup olmadığına bakarım. Yanında AVM'lerin olmasını isterim. Müşteri otelden çıktığında aradığı her şeyi otelin çevresinde bulabilmeli. Satılık bir gayrimenkul veya arsa duyduğumda heyecanlanıyorum." Taksim'deki iki otelden sonra memleketleri Van'da da beş yıldızlı bir otel açtıklarını hatırlatan Elik, daha sonra İstanbul Florya'daki Elite World Business otelini devreye aldıklarını söylüyor. Şirket son olarak geçen haziran ayında kapılarını açan Elite World Marmaris oteliyle birlikte şehir otelciliğinin yanında resort otel işletmeciliğine de girdi. Coşun Elik. Basın Ekspres yolunda inşaatı devam eden ve önümüzdeki 1 Mayıs'ta kapılarını açacak olan Elite World Europe otelinin de hem şehir hem de resort oteli olarak hizmet vereceğini belirtiyor. 


"HERŞEY DAHİLE GİRİYORUZ" 

Coşkun Elik, yeni otel yatırımlarıyla ilgili olarak şunları söylüyor: "Elite World Europe'yi açtıktan sonra Maltepe'de kuracağımız Elite World Asia otelinin inşaatına başlayacağız. 13 bin metrekare alan üzerine inşa edeceğimiz o otel de çok uçuk bir proje olacak. St.Petersburg'ta bin odalı iki otel projemiz var. Biri dört, diğeri beş yıldızlı olacak bu otellerin inşaatına başlamak üzereyiz. 


Litvanya, Letonya, Almanya, Avusturya, Macaristan gibi ülkelerde yine Elite World ismiyle oteller kuracağız. Zinciri büyütmeyi düşünüyoruz. Bunun yanında her şey dahil sisteme biz de giriyoruz. Bunun için Antalya ve Bodrum'da iki otel açacağız. Antalya'daki otel bin 200 odalı olacak yatırımlar için şu anda Antalya'nın Belek, Kundu, Sorgun ve Side bölgelerinde uygun arsa arıyoruz. Müşterilerimizden gelen talep üzerine bu alana girmeye karar verdik. Bu oteller de hizmet kalitesi ve sunduğu imkanlar bakımından çok farklı olacak." 


Para


Geri Dön