25 / 04 / 2024

EMEA otel yatırım pazarında işlem hacmi artacak

EMEA otel yatırım pazarında işlem hacmi artacak

EMEA bölgesinde otel yatırım hacmi, 2008 yılına göre yüzde 63'lük bir düşüş göstererek, 2009 yılında 2.9 Milyar Euro'ya geriledi



Jones Lang LaSalle Hotels'den yapılan bir açıklamaya göre; EMEA bölgesinde otel yatırım hacmi, 2008 yılına göre yüzde 63'lük bir düşüş göstererek, 2009 yılında 2.9 Milyar Euro'ya geriledi. Açıklamada bu rakamın, 1990'ların sonundan bu yana gerçekleşen en düşük işlem hacmini yansıttığı belirtildi.  

2010 yılında ise otel yatırım pazarında zor dönemlerin devam etmesi beklenirken, ekonomik koşulların iyileşmesi, yatırımcı güveninin güçlenmesi ve pazardaki stoğun artması nedeniyle yılın sonuna doğru yatırım hacminin 2009'a oranla yaklaşık % 40'lık bir artış ile 4.1 Milyar Euro'ya ulaşması bekleniyor.

Bazı önemli gelişme işaretlerine rağmen otel yatırım pazarının 2010 yılında da zor bir dönemden geçeceğini belirten Jones Lang LaSalle Hotels EMEA CEO'su Mark Wynne-Smith, “İşlem aktivitesi, fırsat arayan alıcılar ve güvenli gelir arayan alıcılar olmak üzere iki tür yatırımcı tarafından şekillenecek. İlk grup daha çok İngiltere, İspanya ve İrlanda gibi 2009 yılında en çok etkilenen pazarlarda görülürken,  ikinci grup belirli bir gelir ve elverişli şartlar sağlayan mülklerin arayışında olan kurumsal yatırımcılardan oluşacak” dedi. 

2009 yılında otel yatırım  aktivitesinin büyük kısmı, Fransa başta olmak üzere Avrupa'da gerçekleşti. En fazla talep ise Londra ve Paris gibi kilit şehirlerde gözlendi. Genelde hacim anlamında önde gelen bir pazar olmasına rağmen, bölgedeki yatırım aktivitesinde yaşanan durgunluktan dolayı ikinci sırada yer alan İngiltere'yi ise Almanya ve İspanya takip etti. 2010 yılında İngiltere'nin yeniden yüzde 30 - yüzde 40 civarında bir pay ile EMEA bölgesinde tekrar hacim anlamında başı çeken ülke olması bekleniyor. 

2009 yılında borçlanma kapasitesinde en düşük seviyeler kaydedildiği için, otel pazarında gerçekleşen anlaşmalarda öne çıkan işlem türü toplam hacmin yüzde 72'sini oluşturan tek mülk işlemleri oldu. Portföy aktivitesi ise 2008'e kıyasla %80 oranında düşüş gösterdi. Wynne-Smith, “Bu trendin yakın dönemde değişmeyeceği tahmin ediliyor. Anlaşmalar yüksek oranda öz sermayeye gerek duymaya devam edeceği için portföy aktivitesi sınırlı kalacak.  Tek mülk işlemlerinin öneminin artması, ortalama anlaşma hacmini önemli ölçüde etkiledi; öyle ki otel mülk işlemlerinin %81'i için 50 Milyon Euro'nun altında satış fiyatı kaydedildi” dedi. 

2010 yılında, pazardaki iflas etmiş veya etmek üzere olan otel mülklerinin sayısında artış olması bekleniyor. Çoğu otel sahibi 2009 yılında yeniden finanse edilme konusunda zorluklar yaşamasına rağmen, iflasa bağlı otel satışları fazla olmadı. Finansal kuruluşlar mevcut pazar ortamında satıştan kaçınmak için genelde mülk sahipleriyle çalışmaya karar verdiğinden iflas sadece düşük oranda İngiltere'de görüldü. 2010'da yatırım aktivitesini bankalar ve onların faizle borç vermeye yönelik istekleri yönlendirecek. Otel yatırımları daha küçük anlaşmalara ve risk güçlüklerine odaklanacak. Dahası, bankalar giderek bilançolarını netleştirmeye ve pazara daha fazla iflaslı mülk getirmeye odaklandığı için bankacılık endüstrisi, özellikle de İngiltere'de pazardaki stoğun ana tedarikçilerinden biri olacak. 

Dengelenen ticaret koşulları ve fırsat sunan anlaşmalar nedeniyle otel alıcı bazının 2010 yılında biraz daha genişlemesinin beklendiğini söyleyen Wynne-Smith, “2010 yılında Asyalı yatırımcılar gibi yüksek öz sermayeli bireylerin ve hükümet fonlarının ilgisi artacak. Kurumsal pazarda da bir fon girişi yaşanıyor. Genelde alıcılar risk karşıtı bir tutum içerisinde olacak ve iflaslı ya da indirimli fiyatlarda önümüzdeki yıllarda değerlenecek ve iyi konumda bulunan en iyi mülkler üzerinde odaklanacak. Yatırım aktivitesi, alıcıların yatırım yapmak için daha uygun gördükleri Batı Avrupa pazarlarında yoğunlaşacak” dedi. 

 


Geri Dön