16 / 04 / 2024

Emekliler hangi koşullarda emlak vergisi öder?

Emekliler hangi koşullarda emlak vergisi öder?

Emekliler, indirimli vergi uygulamasından faydalanıyor. Bunun anlamı, uygulamadan yararlanan emeklilerin emlak vergisi ödemeyeceği. Tabii istenilen şartlar sağlanırsa...



Emekliler, indirimli vergi  uygulamasından faydalanıyor. Tabii istenilen şartlar sağlanırsa... 


ŞARTLARI SIRALAYALIM... 


Emeklilerin emlak vergisi ödememesi için Türkiye sınırları içinde, büyüklüğü 200 metrekare olan tek bir evleri olması gerekiyor. Yani iki eve sahip olan emekli, her iki evi için de vergisini öder. Ayrıca emekli aylığı dışında başka bir gelire sahip olmamaları da şart. Emekli aylığınız dışında ticari kazanç, serbest meslek kazancı, kira gibi geliriniz varsa emlak vergisini ödersiniz. 


HİSSESİ OLAN DA VERGİ ÖDER 


Bir evde hissesi olan emeklinin emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği de merak edilir. Bir evi olup başka bir evde de hissesi olan emekli emlak vergisi öder. 


İŞYERİ YA DA YAZLIĞI VARSA 


İşyeri sahibi emeklilerin bu mülkü için emlak vergisi ödemesi gerektiğini belirtelim. Ayrıca yazlık sahibi emekliler de vergiden kaçamıyor. Yılın belli zamanlarında da gidilse verginin ödenmesi şart. 


EVİNİ KİRAYA VERİRSE... 


Evinde oturmayıp kiraya veren, kendisi kiraya çıkan emekliler de var. Bu durumda önemli olan emeklinin geliri. Yani emeklinin aylığından başka geliri yoksa emlak vergisi ödemez. 


ARSASI OLAN NE YAPACAK? 


Emeklinin evi dışmda arsa ya da arazisi olabilir. İndirimli emlak vergisi uygulaması yalnızca konutlar için geçerli olduğu için sahip olunan bu taşınmazlar için emlak vergisi ödenir. 



Posta


Geri Dön