19 / 04 / 2024

Emekliler konut vergisi öder mi?

Emekliler konut vergisi öder mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince yalnız meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Peki, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından kimler faydalanabilir? Emekliler konut vergisi öder mi?



Emekliler konut vergisi öder mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince yalnız meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Geliri olmayan ve 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip kimseler, emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi muafiyeti için bağlı olunan belediyeye bir beyanname verilmesi gerekiyor. Beyanname verilmesi ile birlikte sahip olunan tek mesken için koşullara uygunluk halinde vergi ödenmiyor.


Peki, söz konusu sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından kimler faydalanabilir? Emekliler konut vergisi öder mi?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi emlak vergisi mesken muafiyetinin ilk şartı 200 metrekareyi geçmeyen tek bir eve sahip olmak, bu evin yanında yazlık bir eve ya da farklı bir evde herhangi bir hisseye sahip olmamak.


Bu koşulu yerine geriten aşağıdaki mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuluyor:


- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,

- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,

- Gaziler,

- Şehitlerin dul ve yetimleri.


Emekliler konut kredisi çekebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön