28 / 03 / 2024

Emekliler uygun fiyatlı konut istiyor!

Emekliler uygun fiyatlı konut istiyor!

Yıllardır çalışıp emeklilik hayali kuranlar ilk maaşlarını aldıklarında karşılaştıkları tablo karşısında adeta isyan ediyor. Çalışırken aldıkları maaşları yarı yarıya hatta daha fazla azalan emekliler adil gelir talep ediyorlar.



Hastanenin önünden bile geçmekten çekinir hale gelen ve aldığı maaşlarla geçinemeyen emekliler adil olmayan uygulamalardan dertli. Maaşlan arasında derin uçurum bulunan emekliler, zam konusunda da haksızlığa uğruyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisine 30-60 lira zam verilirken, memur emeklisine yetmese de 146 lira seyyanen zam yapılıyor. 2 milyon memur banka promosyonu alırken 10.5 milyon emekli kaderine terk edilmiş durumda. Aynı şartlarda ve prim gün süresinde 2000'den önce emekli olanla 2000 sonrası emekli olanlann maaşlan arasında 350 lira fark bulunuyor. Yıllardır çalışmasına rağmen başını sokacak bir ev alamayan emekli de kimsenin aklında değil. Taleplerinin aylarca hatta yıllarca ertelenmesine tepki gösteren emekliler, kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmamasını istiyor. Emekliler bu yüzden intibak, promosyon, zam ve TOKİ'den uygun fiyatlı konut talep ediyor. Bu konuda acilen adım atılmasını istiyorlar. 


'İntibak'ı konuşan yok 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye 10-322 lira arasında intibak zammı yapılmıştı. Bu zam 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlan da umutlandırmıştı. Fakat bu konuda hâlâ somut bir adım atılmadı. Yeni intibak düzenlemesi yapılmasını isteyen emekliler yeni bir intibak düzenlemesi bekliyor. Alım gücü iyice düşen milyonlarca emeklinin dayanma gücü kalmadı. Maaşlar arasındaki uçurumun bir an önce kapatılmasını isteyen emekliler, bir maaş banka promosyonu, seyyanen zam, TOKİ'nin uygun fiyatlı konut yapmasını talep ediyor.


Promosyonda isteksizler!


Emekliler, memurlar gibi banka promosyonu almak istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda bir çalışma başlatmıştı. Fakat kamu bankalan emekliye yıllık 60 lira gibi komik bir teklifte bulununca gözler özel bankalara çevrilmişti. Bu konuda yetkililerin bir an önce özel bankalarla masaya oturmasını talep eden emekliler, "Özel bankalar maaşlarını kendilerine taşıyan emeklilere 450 liraya varan para ya da puan veriyor. Bu, özel bankalann promosyona sıcak baktığını gösteriyor. Bakanlık bu bankalarla masaya oturursa, bir maaşa varan tutarda promosyon verilir" diyor. Kamu bankalan ise emekliye yatan paradan para kazanamadıkları gerekçesiyle bu konuda isteksiz.


Kendime ait bir ev olsun Döviz ve faizlerdeki artışla temel tüketim malzemelerine her gün yeni bir zam gelirken emeklinin maaşı günden güne eriyor. Aldığı maaşla zaten ay sonunu getirmekte zorlanan emekliler, bir de kira derdiyle uğraşıyor. Çalışırken ev sahibi olamamış, emekli ikramiyesi borçlara giden dar gelirli emekli TOKİ'den kendilerine yönelik uygun fiyatlı konut yapmasını istiyor. 


Posta


Geri Dön