23 / 04 / 2024

Emin Üstün; Ahenk İstanbul ile konuta başka boyut getirdik!

Emin Üstün; Ahenk İstanbul ile konuta başka boyut getirdik!

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, Milli Gazete'nin bugün yayınlanan İnşaat ekine röportaj verdi. Üstün, firmalarının faaliyetlerinden, Eminevim ve Ahenk İstanbul projelerinden bahsetti...




Binlerce aileyi ev sahibi, binlerce aileyi otomobil sahibi yapan bir sistemin kurucusu olarak aynı zamanda çok konsept projelerle halkımıza konut edindirme yönünde çalışmalar yapıyorsunuz. 


Son çalışmalarınızdan birisi Ahenk İstanbul. Projemizi tanıtır mısınız? 

Biz Emin Evim olarak 2013 yılında 2 tane projeye Avrupa ve Asya yakasında başladık. Avrupa Yakasındaki projemiz inşaat halinde. Projeleri uygulamaya başladık. Mart ayından itibaren, Nisan, Mayıs'ta satışa başladık. Burası 30 bin m2, deniz gören, çok güzel bir alan. Burada her türlü sosyal ihtiyaçlar karşılanacak, ailelerin yapısına uygun,fıtratlarına uygun bir yaşam alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu noktada uzun dönem çalışma yaptık. Bunun uygulamalarını çeşitli şekillerde maketlerde de gösterdik. 


Satışlarımız devam ediyor. Ayrıca Asya bölgesinde Viaport'a yakın bir bölgede, havaalanına yakın bir bölgede, aşağı yukarı 24 bin m2'lik bir alan içinde, havaalanına, hastanelere, bu bölgedeki teknoloji parklarına yakın bir bölgede aynı şekilde 500 konutluk inşaatımızı bugün itibariyle başlattık. Bunun da önümüzdeki günlerde piyasaya satışını sunacağız. Buradaki özellik, bizim insanımıza uygun projeler üretiyoruz. İki havuzu oluyor, aile yapısına uygun oluyor, bu projelerde fiyatları normal tutuyoruz. 

Piyasadaki fiyatlar bizden yüzde 50 daha fazla. Ayrıca vadeyi de uygun tutuyoruz, insanların bankalara gitmemesi için. 


100 DAİREYİ SATIŞA SUNDUK

Anadolu'daki çalışmalarınızın altyapısı hangi aşamada? 

Anadolu'da çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul'daki örneklerimizi tamamladıktan sonra inşallah bu projelerimizi Anadolu'ya da kademe kademe yayacağız. Zira, konut problemi sadece İstanbul'da ikamet edenlerin problemi değil. Konutu, faizsiz, kolay ödeme seçenekleriyle her yerde, her bölgede oluşturmanın gayretlerini yaşıyoruz. 


Talepler nedir? 

Çok olumlu... 200 daireyi satışa sunduk, çok kısa sürede tükendi. Daha sonra 100 daireyi satışa sunduk,zannediyorum, iki ay içinde o da satılır. Alanlar çok memnun, vade uzun, bankaya göndermiyoruz. 

Bankadaki bürokratik engeller vatandaşı sıkıyor. Gelirlerini gösteremiyorlar, maaşlarını gösteremiyorlar.Ama biz banka gibi vatandaşlara fırsat verdiğimiz için, alanlar problemsiz şekilde konutlarına sahip olacaklar. 

TOKİ ve KİPTAŞ da sosyal konut üretiyor, satıyor. Ama insanları faiz bataklığına bulaştırıyor. Tamamen banka üzerinden yürütülüyor. Bir mortgage sistemi, ama bu sistem, Amerika'da insanların iflas etmesine, insanların zor duruma düşmesine neden oluyor. Siz sisteminizden bahseder misiniz? 


İnşaat 2013 Fiyat aralıkları nedir peki? 

İnsanlar yüzde 15'le alıyor. Kalanını 70 ayda veya 108 ayda ödemek suretiyle ev sahibi oluyor. Üç ay evvel Mart'ta satışa sunduğumuz bölgede, bu ay itibariyle Mart'ta alanlar yüzde 10 kar ettiler. Neden? Çünkü fiyatlar uygun, daha uygun fiyatlarla devam ediyoruz. 

Asıl gerçek fiyatlarımız son 200 dairede olacak. Ama şimdi 300-400 dairede fiyatları kademe kademe satıyoruz ki, ilk alanlar kar etsin. 


Kademeli artış sağlıyorsunuz 

Evet... Kademeli artış sağlıyoruz.Topraktan başladık. İnşaat halinden alanlarla, bitmiş alanların farkı olacak. İleride alanlar direkt daireleri kullanmış olacak. 

Erken alanlar da erken almanın avantajlarını yaşamış olacaklar. Bu noktada iki projemiz var. Bunun yanında yerlere bakıyoruz. Bu projeleri belli noktalara getirdikten sonra da Eminevim'in Anadolu Ahenk, Avrupa Ahenk, Bursa Ahenk diye diğer projelerimiz sırada bekliyor. 


BİZ, İNSANLARIN ALIM GÜCÜNE UYGUN SİSTEM UYGULUYORUZ 

Biz insanların alım gücüne uygun sistem uyguluyoruz. İnsanlar bankayı bilmediği için, orada ödeyeceği rakamları imza attıktan, bir ay geçtikten sonra anlayabiliyor. Ödemeler sıkıntısına düştüğü zaman problem ortaya çıkıyor. Mortgage'in Amerika'da sıkıntıya yol açmasının sebebi belliydi. Kolay alabildikleri için fiyatlar yükseldi, belli bir noktaya geldikten sonra da fiyatlar aşağıya gelince, alanlar ödeme yapamadılar.sıkıntıya düştüler. 


Bankalar üçte bir fiyatına haczetti daireleri. Ama bizim Türkiye'de bu sistem mortgage geç başladığı için biz Emin Evim olarak bu boşluğu doldurduğumuz için,Türkiye bu afete yakalanmadı. Ama Avrupa da yakalandı bu afete...Türkiye Mortgage afetine yakalanmadan atlattı. 


Müteahhitlik hizmetlerini nasıl gerçekleştiriyorsunuz? 

Emin Evim bünyesinde 5 tane mühendis var. Ustabaşlarımızla, formenlerle, diğer çalışanlarımızla 100 kişilik bir grupla, Avrupa Ahenk'i ve Asya Ahenk'i yürütmüş oluyoruz. 


Projenin tamamı, hem üretimi hem de uygulamasıyla size ait? 

Elbette... Biz bu noktada ne yaptığımızı, ne uyguladığımızı.ne ortaya koyduğumuzu bilmek ve bizzat görmek istiyoruz. Ne yaptığımızı bilelim... İnşaat, insan oğlunun hayatını çok yakından ilgilendiren, özellikle 1999 depreminden sonra yapı güvenliği noktasında en hassas olmamız gereken konulardan birisi. İşimizi kendimiz takip ediyoruz. 


Biraz da Emin Evim organizasyonumuzdan bahseder misiniz? 

Emin Evim devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Samsun'daydık, ondan evvelki hafta Malatya'daydık. Daha evvel Denizli'deydik. Her hafta bir yerde organizasyonlarımız ve toplantılarımız devam ediyor. Ayrıca Eminevimin Milsan salonunda da, her Pazar kahvaltı organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Katılımlar güzel...

Her toplantımıza 500-600 kişi geliyor. Eminevim topluma girmiş durumda, toplum kabul etmiş durumda, toplumun içinden çıkan bir sistem. Eminevim olarak gayri menkul yatırımına yönlendiriyoruz insanları, çünkü artık bankalarda yatırım yapmak istemiyor insanlar, insanları artık küçük arsalarla, büyükşehirlerin çevresinde meyve bahçeleri, arsalar, 10 bin liradan 1 milyona kadar insanların parasıyla arsa alıp, aldığımız arsaları satma garantisi vermek suretiyle onlara kazanç sağlama yoluna gidiyoruz. İstanbul'un çevresinde Adapazarı, İzmit, Edremit, Burhaniye ve Niğde'de Eminevim olarak 2 bin dönüm elma bahçesi aldık, oralarda çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlarımız elbirliği ortak yatırım hızla devam ediyor.


Milli Gazete İnşaat eki


Geri Dön