20 / 04 / 2024

Eminönü Dönüşüm Modeli Projesi'ne halk ne diyor?

Eminönü Dönüşüm Modeli Projesi'ne halk ne diyor?

Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli Projesi’yle bölgedeki hanlara otel olma yolu açıldı. Han esnafıyla görüşüldü, bazıları dönüşüm için geç kalındığını savunurken bazıları da “Biz buradan gidersek ekonomi çöker” diyerek karşı çıkıyor.



Eminönü’nün 1734 hanından kimi, zaman içinde yapılan tadilatlar nedeniyle özünden uzaklaştı, kimi dükkân sahiplerinin ‘kurbanı’ oldu kimi ise zamana direniyor... Eminönü’nün hanları, şimdi Fatih Belediyesi’nin, Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli Projesi kapsamında otele dönüşebilecek. Peki han esnafı ne düşünüyor? Tarihin aynası hanları gezdik ve esnafa sorduk...



BAZI DÜKKANLAR 15 HİSSELİ

İlk durak, en önemli hanlardan biri olan Büyük Valide Han: 17. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş. Hanın esnaflarından Bülent Duran “Mülkiyetler çok çeşitli. Kimi vakıf kimi özel mülk. Bazı dükkânlar 15 hissedarlı. Burayı orijinaline uygun restore etmek büyük bütçe ister” diyor. Sağır Han’dan çıkıp Çakmakçılar Yokuşu’ndan inerken sağdaki Büyük Yeni Han’a giriyoruz. Diğer hanlara göre çok daha iyi durumda. Merpenlerinden kemerlerine kadar aslı muhafaza edilmiş. 1764’ten itibaren gümüş işçiliğinin merkezi durumunda. Gümüş ustası Garbis Gedikoğlu “Ben çocukken bile böyle projeler duyardık. Hep oldu hep olacak” diyor.



‘TURİST SADECE OTELDE YATMIYOR’

Büyük Yeni Han’da, karşısındaki Sümbüllü Han’a geçiyoruz. Karşımıza, tarihi diyebileceğimiz avlunun ortasında mermer bir çeşme ve bir duvar çıkıyor. Ömrünün 70 yılını Sümbüllü Han’da geçiren Orhan Sofuoğlu, “Buradan otel olur mu?” sorusuna “Turist sadece otelde yatmak için gelmiyor. İstanbul da burası gibi karmaşık. Kentin ruhu bu. Turistlerin hoşuna gidiyor” diyor. Tarihi olmayan hanlardan biri olan Havuzlu Han’ın esnafı Ali Doğan ise hanlar otele dönüştürülürse ekonominin çökeceği görüşünde...



‘Sadece isteyenler OTEL YAPACAK’

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, hanların otele dönüştürülmesinde yaptırımın söz konusu olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Tarihi hanlar mal sahipleri isterlerse projelerini getirir, Anıtlar Kurulu onaylarsa otel olur. Tarihi eser niteliği olmayan iş hanlarını otel yapmak isterlerse yıkıp imar planına uygun hale getirmek zorunda. İsterlerse geleneksel ticaret yapabilirler” dedi. Fatih Belediyesi tarafından Kapalıçarşı projesi kapsamında Çadırcılar tarafındaki özel mülk olan hanlardan Sarnıçlı Han ve Güllekeş Han’ın birleştirilerek otel fonksiyonu verildiği de bildirildi.



Mimarlar Odası: Açıklama spekülatif

Eminönü  bölgesindeki hanların otele dönüştürülmesi konusunu değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Hacıalioğlu, “Buralara ilişkin düşünülen tasarrufların nasıl, ne yönde yapılacağına ilişkin yasal bir argüman yok. Fatih’teki kentsel sit konumunda olan yarımadadaki restorasyon işlerinde mevcut geleneksel dokuyu korumak önemli. Henüz bu konuya ilişkin bir kurul kararı olmadığı yönünde bilgimiz var. Dolayısıyla bu tip açıklamaları biraz da spekülatif açıklamalar olarak değerlendirebiliriz” diye konuştu.




‘BURALARIN DÖNÜŞÜ YOK’

Valide Han’ın parçası olan Sağır Han’da 30 yıldır çalışan Nihat Baş “Biz bu projeleri çok duyduk ama buralar artık dönüşü olmayacak şekilde yıpranmış” diyor.




Habertürk


Geri Dön