20 / 04 / 2024

Emlak alım satım masrafları kime aittir?

Emlak alım satım masrafları kime aittir?

Emlak alım satım işleri için alıcı ve satıcının müracaatının ardından tapu memuru emlak alım satım masraflarının ödenmesini istiyor. Peki, emlak alım satım masrafları kime aittir? İşte yanıtı..



Emlak alım satım masrafları kime aittir?

Taşınmaz mal satın almak isteyen kimseler, tapu dairesine gerekli belgeler ile müracaat edebiliyor. Alıcı ve satıcının müracaatının ardından tapu memuru emlak alım satım masraflarının ödenmesini istiyor.


Bu masrafların ödenmesi halinde, emlak tapu devri gerçekleşiyor. Emlak alım satım masrafları arasında tapu harcı, tapu döner sermaye bedeli, KDV ve diğer vergiler yer alıyor.


Tapu harcı, taşınmazın satış değeri üzerinden hesaplanıyor. Tapu harcı için bu bedel üzerinden binde 20 oranı hesaplanarak ödeniyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak alım satım masrafları kime aittir?


Emlak alım satım masraflarını kim öder?

- Emlak alım satımı için tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Ancak tarafların anlaşmalarına göre bu bedeli yalnız alıcı da ödeyebiliyor.


- Tapu döner sermaye bedeli yalnız alıcı tarafından ödeniyor.


- KDV masrafları yalnız alıcı tarafından ödeniyor.


- Satın alınan taşınmazın emlak vergisini, satışın gerçekleştiği sene satıcı ödüyor. Alıcının mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor.



Emlak alım satım vergisi cezası 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön