19 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi hesaplama 2014!

Emlak alım satım vergisi hesaplama 2014!

Emlak alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için öncelikle gerekli belgeler ile birlikte müracaat edilmesi ve emlak alım satım vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte emlak alım satım vergisi hesaplama 2014 formülü..



Emlak alım satım vergisi hesaplama 2014!

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazın yer aldığı tapu dairesinde gerçekleşiyor. İşlemlerin tamamlanabilmesi için öncelikle gerekli belgeler ile birlikte müracaat edilmesi ve emlak alım satım vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Emlak alım satımı için gerekli olan belgeler..

Emlak devir işlemleri için hem alıcıdan hem de satıcıdan bazı belgeler isteniyor. Emlak alım satımı için gerekli olan evraklar şu şekilde sıralanıyor:


Tapu işlemleri için gerekli belgeler, alıcıdan talep edilen ve satıcıdan talep edilen gerekli bilgiler ile söz konusu gayrimenkule ilişkin belgeler olmak üzere 3 kategoride karşımıza çıkıyor.


- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekiyor.


Emlak alım satım vergisi hesaplama 2014..

2014 yılında yapılan düzenlemelere göre emlak alım satım vergisi binde 20 olarak belirlendi. Bu bedel hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı talep ediliyor.


Örneğin satış değeri 200 bin TL olan gayrimenkulün emlak alım satım vergisi için ödenmesi gereken bedel 4 bin TL olarak hesaplanıyor. Bu bedeli hem alıcı hem de satıcı ödüyor.



Emlak vergi değerinin takdiri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön