26 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi ne kadardır?

Emlak alım satım vergisi ne kadardır?

2013 yılında tapu müdürlüğünde gerçekleşen emlak alım satım vergisi ne kadardır? Yanıtı ve detayları haberimizde...



Emlak alım satım vergisi ne kadardır?

Devlet verdiği hizmet karşılığında hizmetten yararlanan kimselerden vergi talep ediyor. Tapu müdürlüğünde gerçekleşen emlak alım satım işlemi için de bu durum geçerli. Peki söz konusu emlak alım satım vergisi ne kadardır?


Emlak alım satım vergisi, satışa konu olan gayrimenkulün gerçek satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Vergi, her yıl yeniden düzenlenen mevzuatta belirlenen emlak alım satım vergisi yüzdesine göre değişiyor.


Emlak alım satım vergisi ne kadardır?

2013 yılı için alım satım vergisi, hem alıcı hem satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmek şartıyla binde 20 olarak belirlendi. Bu oranı gerçek satış bedeli üzerinden hesaplamayan kimselerin tespiti halinde, ilgili kişileri ciddi yaptırımlar bekliyor olacak.


Emlak gelir vergisi..

Emlak alım satım vergisi ile ilgili olarak bir diğer önemli husus ise "5 yıl şartıdır." Buna göre eğer satıcı satışa konu olan gayrimenkule 5 yıldan az bi süre içerisinde sahip olduysa, yapılacak satıştan devlete yine bir vergi ödemesi gerekiyor. 


Gelir Vergisi olarak adlandırılan bu vergiyi özetlemek gerekirse; Alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması halinde  elde edilen kazancın belli bir oranının vergi olarak ödenmesidir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön