26 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi nedir?

Emlak alım satım vergisi nedir?

Emlak alım satım vergisi nedir? Tapu müdürlüğünde gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemleri için ödenmesi gereken vergiye emlak alım satım vergisi denir. Emlak alım satım vergisi hakkında merak ettikleriniz haberimizde..



Emlak alım satım vergisi nedir?


Tapuda işlem gören gayrimenkul alım satımlarının karşılığında devlete ödenmesi gereken vergiye emlak alım satım vergisi denir. Her yıl devletin düzenlediği mevzuata göre değişen emlak alım satım vergisini hem emlak alan hem de emlak satanlar ödüyor.


Emlak alım satım vergileri satışa konu olan gayrimenkulün gerçek satış değeri üzerinden hesaplanıyor. Gayrimenkul değerini eksik ya da kasıtlı olarak yanlış bildirenlere cezai yaptırım uygulanıyor.


Tapu harcı olarak ta geçen emlak alım satım vergisi oranları her sene yeni düzenlemeye göre değişiyor Emlak satım vergisi oranı 2013 yılı içerisindeki yeni düzenlemeye göre binde 20 olarak belirlendi. Emlak alım satım vergisi oranı kapsamında elmak alıcısı da satıcısı da binde 20 kadar bedel ödüyor.


Emlak alım satım vergisinde 5 yıl şartı bulunuyor. Sözkonusu 5 yıl şartında gayrimenkul satıcısının satışa konu olan gayrimenkul üzerinde 5 yıldan daha az bir süre içinde sahipliği mevcutsa yapılan satıştan devlete başka bir vergi daha ödemesi gerekiyor. Bu vergi gelir vergisi olarak adlandırılıyor..



Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?

Emlak alım satım vergisi ne kadardır?

Emlak alım satım vergisi ne kadar 2013!




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön