29 / 03 / 2024

Emlak alım satım vergisi yüzde kaç?

Emlak alım satım vergisi yüzde kaç?

Tapu dairesinde gerçekleşen mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi emlakların alım satım işlemleri için belli oranlarda vergi ödenmesi gerekiyor. Peki, bir mesken alımında ne kadar alım satım vergisi ödenir? Emlak alım satım vergisi yüzde kaç?



Emlak alım satım vergisi yüzde kaç?

Tapu dairesinde gerçekleşen mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi emlakların alım satım işlemleri için belli oranlarda vergi ödenmesi gerekiyor. Ödenecek bedel; emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Peki, bir mesken alımında ne kadar alım satım vergisi ödenir? Emlak alım satım vergisi yüzde kaç?


Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında emlak alım satım vergisi, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.


Buna göre değeri 200 bin TL olan bir evin satışı için ödenecek alım satım bedeli 4 bin TL oluyor. Ancak bu bedel hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Buna göre iki tarafın da ödediği toplam vergi bedeli 8 bin TL oluyor.


Emlak alım satım vergisi, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor


Emlak alım satım vergisi eksik ödenirse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön