26 / 04 / 2024

Emlak alım satımında gelir vergisi!

Emlak alım satımında gelir vergisi!

Emlak alım satımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri Emlak alım satımında gelir vergisi konusudur. Emlak gelir vergisi nedir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Emlak alım satımında gelir vergisi uygulaması gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançların belli miktarda devlete vergi ödenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Emlak gelir vergisindeki en önemli nokta, 5 yıl hususudur. Şöyle ki; 5 yıldan daha az sahipliği bulunan gayrimenkul satışlarından elde edilen kazancın devlete ödenecek olan vergisi emlak gelir vergisidir.


Emlak alım satımında gelir vergisinin ne olduğunu daha iyi kavrayabilmek için bunu bir örnekle anlatalım. Diyelim ki 5 yıldan daha az bir süredir bir gayrimenkülün malikisiniz ve gayrimenkulünüzü birine satmak istiyorsunuz. Bu durumda değer artış kazancı denen kavram karşımıza çıkıyor. Yani bu 5 yıldan daha az süre içinde gayrimenkulünüzden değer kazandığınızı düşünelim. Bu durumda devlete emlak alım satımında gelir vergisi ödemekle yükümlüsünüz. 


Emlak gelir vergisinde birkaç istisnai durumda söz konusu. Bu istisnai durumlar ise şöyle; diyelim ki size bir yakınınızdan ev miras kaldı ya da o ev size bağışlandı. Bu durumda o evi satmak istediğinizde 5 yıldan daha az kullansanız bile sizden emlak gelir vergisi alınmıyor. Çünkü bu evde kar etme ve değer kazanma gibi bir  durum söz konusu değil. Diğer önemli istisnai durum ise, sahip olduğunuz gayrimenkulden elde ettiğiniz kazanç  8 bin 800 TL'den daha az ise yine emlak alım satımında gelir vergisi ödemiyorsunuz. 



Emlak gelir vergisi 2013!

Ev satın alırken emlak vergisi!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön