19 / 04 / 2024

Emlak alırken dikkat edilecek hususlar!

Emlak alırken dikkat edilecek hususlar!

Ev satın almak ya da almaya niyetlenmek, genelde zahmetli ve zorlu bir sürecin de göze alınması olarak biliniyor. Emlak alımlarında her konuda titiz davranmak önem teşkil ediyor. İşte, emlak alırken dikkat edilecek hususlar!



Emlak alırken dikkat edilecek hususlar!

Konut alırken en önemli konu mülk almak isteyenin istek ve ihtiyaçlarını iyi belirlenmesinde yatıyor. İstekler, ihtiyaçlar ve olanaklar üçgenini optimum şekilde birleştirmek en faydalı sonuçlar doğuruyor. Bu kapsamda bir konu almayı düşündüğünüzde bu üçlüye göre mutlaka yazılı bir liste yapmanızda fayda bulunuyor. 


Satıcı görünen kişinin kimliğine göre satılacak yerin maliki olup olmadığı muhakkak araştırılması gerekiyor.Varsa tapu senedi istenilmeli,tapu dairesinden bu yerin o kimse adına kayıtlı olup olmadığı muhakkak teyit edilmesi önem teşkil ediyor.


Taşınmaz, Satıcı görünen kimse adına kayıtlı ise üzerinde taşınmaz malın kıymetini azaltacak bir kayıt (haciz, ipotek, irtifak gibi), tapuda devrine bir engel bulunup bulunmadığı tapu görevlilerine sorularak öğrenilmesi gerekiyor.  Gayrimenkul alım-satımı esnasında dikkat edilmesi gereken püf noktaları :


-Emlak ve emlakçı seçimi,

-Emlak fiziki durumu,

-Tapu durumu.


Alınacak konutun tapu kaydı mutlaka önceden kontrol edilmelidir...

Kat irtifakının kurulup kurulmadığına, iskanın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığına dikkat edin. Eğer alacağınız emlak inşaat halinde ise müteahhidin mali durumunu araştırın.


Müteahhitin kat karşılığı yaptığı bir inşaattan emlak alıyorsanız, müteahhitle sözleşme yaparak, bitirme tarihi ve kullanılacak malzemeleri tek tek yazarak, gerekli tazminatlar ilave etmelisiniz.


Alacağınız emlak kiracılı ise öncelikle kiracı ile yapılan kira kontratını inceleyip, kiracıyla bizzat görüşmeniz ya da kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırmanız gerekir.


Satış sonrası gelebilecek elektrik ve su gibi borçlardan kurtulmak için eski malikten, bu borçlardan onun sorumlu olduğuna dair imzalı bir belge alın..


Tapu işlemi sırasında alacağınız emlağın değerini yeniden değerlendirme oranlarına göre hesaplayarak beyan etmelisiniz. Çünkü beyanınız eksikse ödenen alım satım harçları cezalı olarak size geri dönecektir.


Emlakçı olmanın şartları neler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön