27 / 04 / 2024

Emlak duayenleri: 2011 proje yılı olacak!

Emlak duayenleri: 2011 proje yılı olacak!

2011 yılına hızla başlayan emlak sektörü ilk üç ayı satışlar açısından hayli hareketli geçirdi. Sektörün önemli firmaları iyimser havanın da etkisiyle yeni projelerini peş peşe görücüye adar pek çok iddialı projenin daha lanse edilmesi planlanıyor



Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu

İnşaat sektöründe en çok proje üreten şirketiz. Halen 10 bin konutun inşaatını sürdürüyoruz. 2011 yılı içinde 10 bin konuttan oluşan 4 yeni projeye başlayacağız. Maslak'ta yapacağımız projede 5-6 bin konut olmasını planlıyoruz. Hazırlıklar yüzde 90 tamam. Türkiye'nin en büyük konut projesi olan Maslak projesini çağ atlama projesi olarak görüyoruz. Yılın 3'üncü 3 ayına yetiştirmeyi planlıyoruz. Bahçelievler'de iki arazi var. Birinde projeye başlayacağız. Ayrıca Ayazağa ve Bağcılar'da da yeni projeye başlayacağız.

Faiz oranları çok uygun

Seçimlere az kaldı. İstikrarın bozulmaması durumunda ekonomi daha da güçlü olacaktır. Ben neredeyse 40 yıldır bu işin içindeyim, bugünkü gibi faiz oranları hiç görmedim. Mevcut konut kredisi oranlarının iyi olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası'nın munzam karşılıkların artırmasının faiz üzerinde olumsuz etkileri olsa da, bu bizim sektörü çok fazla etkilemez. Bir frenleme yapacağını düşünmüyorum. Sektörün yaklaşık yüzde 15 oranında büyüyeceğini öngörüyorum.

Maltepe'ye yatırıma devam

2011'e hızla başladık. Kısa süre önce Maltepe'deki yeni projemiz DAP Burgu'yu tanıttık. Türkiye'de ilk olan projede 22'şer katlı iki kulede 246 rezidans yapacağız. İnşaatı süren DAP Royal Center'ın yüzde 50'sini sattık. Maltepe'de yatıran yapmayı sürdüreceğiz. Gelecekte, aynı bölgede kule sayımızı 14'e tamamlayarak Levent-Maslak hattına benzer bir görünüm oluşumuna katkıda bulunacağız. Çağlayan'da da bir iş merkezi yapacağız.

Talep Haziran'a kadar sürer

Gayrimenkule yönelik talep Haziran'daki seçimlere kadar artarak sürecek. İnsanlar emlak yatıranı konusunda bilinçlendi. Ülkemizdeki gayrimenkullerin giderek değerlendiği ve kazançlı bir yatırım aracına dönüştüğü ortada. Avrupa'da krizlerin etkisi sürerken Türkiye yerini sağlamlaştırdı. Konut yatırımlarının büyüdüğü, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandığı Türkiye'de inşaat lokomotif olmayı sürdürecektir.

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya

2011 'de 5 bin konut yapacağız

1.3 milyar liralık yatırım

Küresel ekonomik krizin etkili olduğu dönemde ivme kazanan büyüme hızımızı artırarak sürdürüyoruz. 2009'da yüzde 25,2010'da yüzde 30 büyüdük. 2011'de ise yüzde 25 büyüme öngörüyoruz. Bu hedef doğrultusunda 2011'de 5 bin konut yaparak 1.3 milyar liralık yatırım gerçekleştireceğiz. 'Gizli Bahçe' projesi kapsamında Mayıs itibarıyla 2 yeni konut projesini daha hayata geçireceğiz. Haziran'da Esenyurt, Ekim'de ise Maltepe ve Halkalı'da yeni projeye başlayacağız.

Konut fiyatları artar

Sektör 2010'u ülke ekonomisinin lokomotifi olarak kapattı. 12 Haziran seçimlerinden önce birçok firmanın yaptığı kampanya ve indirimler, var olan hareketi devam ettirerek sektörü canlı tutuyor. Stoklar azaldı ve yeni konut projeleri, gündeme gelmeye başladı. Ayrıca inşaat maliyetlerinde de artış oldu. Dolayısıyla gerek yeni projelere talep gerekse inşaat maliyetlerindeki artışla birlikte konut fiyatlarında artış öngörüyoruz. Konut alımları yaz aylarındaki durgunluğun ardından Eylülden sonra artacaktır.

Kuzu Grup Başkanı Gökçen Kuzu

Kuzu'dan Eylül'de yeni lansman

1700 konut yapacak

Spradon markası ile ürettiğimiz ve az sayıda kalan konutun satışına yılın ilk üç ayında yoğunlaştık, içinde bulunduğumuz dönem pazarda hareketliliğin başladığı bir dönem. Alternatif proje sayısı çok arttı. Tüketicinin ihtiyaç ve beklentilerini tespit ederek Bahçeşehir'de hazırladığımız 1700 konutluk projenin lansmanını Eylül 2011'de yapacağız. Seçimler sonrası konut pazarına talebin iyice yoğunlaşmasını beklediğimiz için lansmanı da Eylül'e aldık.

Pazar yüzde 20 büyüyecek

inşaat sektöründeki arzın büyüme trendine girmesi 2011'in gayrimenkul yılı olacağının işaretini verdi. Özellikle markalı konut projeleri giderek artıyor. 2011'de konut arzında geçen yıla göre yüzde 10-15'lik artış bekliyoruz. Talep giderek artacak. Ancak seçim arifesinde bu talebin biraz frenleneceğini hissediyoruz. Seçim sonrası ise sektör iyice hareketlenir görüşündeyiz. 2011'de konut pazarının 2010'a göre yüzde 20 büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

Teknik Yapı Kartal'ın markası haline geldi

Tuzla'ya 5 bin 500 konut
Yılın ilk üç ayi çok verimli geçti. Seçim öncesi konut sahibi olmak isteyenlerin nihai kararını vermesi ile bir önceki üç aylık dönemin üzerinde satış yakaladık. Yıl sonunda teslim edeceğimiz projelerimize talep arttı. Son dört yılda Kartal'da art arda yaptığımız projelerle bölgenin markası haline geldik. Bu trendimizi, Kartal ve Maltepe'yi ihmal etmeden Tuzla bölgesine doğru açılarak sürdürmek istiyoruz. 2011'de önce Kartal'da yeni bir projeye start vereceğiz. Firmamıza ait arsa üzerinde yapacağımız 500 dairelik, rezidans ağırlıklı yaşam tarzı sunan projenin satışına başlayacağız. Birkaç ay sonrasında ise Emlak Gayrimenkul ile hasılat paylaşımı modeliyle Tuzla'da 5 bin 500 konutluk proje yapacağız.

Son üç ay hareketlenecek

Yılın ilk üç ayında yeni projelerin satışa sunulması, geçen yılın aynı dönemine göre daha fazlaydı. Geçen yıla göre artan arz, aynı oranda talep bulmadı. Bunun sebepleri, konut kredi faiz oranları artacak endişesi ve seçim sonrasında nasıl bir ekonominin olacağının bilinmemesiydi. Yılın ortasında seçim olması bununla birlikte yaz tatilinin akabinde Ramazan'ın başlamasıyla uzunca bir dönemin durgun geçeceğini hesaplayan firmalar, yeni projelerinin satışını yılın ilk üç ayma sığdırdı. Konut alıcıları ise munzam karşılıklarındaki değişikliğe bağlı olarak yükselen konut kredisi faiz oranlarındaki artışı telafi eden kampanyalı satışlara yöneldi. Talep arzı karşılamamış olsa da piyasaya hareket geldi. İkinci ve üçüncü üç ay, giderek azalan bir satış dönemine tanıklık edecek. Buna karşılık son üç ay yıla damgasını vuracak, hem arz hem talep açısından oldukça hareketli bir dönem yaşanacak.

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik

Sinpaş GYO yüzde 20 büyüyecek

2011'e iyi başladık. Yılın ilk 3 ayında 2010'daki ciromuzun yüzde 35 üstüne çıktık. 2012'de yüzde 20 büyüme bekliyoruz. İstanbul Sarayları'nda Hisar Residence'ın satışı sürüyor. 2011'de Bursa Modern ve İstanbul Sarayları'nın üçüncü etaplarını satışa sunuyoruz. Toplam 2 bin 150 konutluk 4 yeni projeyi de hayata geçireceğiz. Sancaktepe ve Şişli-Bomonti'de projelerimiz olacak. Bu yıl ilk kez Ankara'da proje yapacağız. Burada 4 arazimiz var. Projenin ilkini Çankaya-Dikmen'de gerçekleştireceğiz. Ayrıca İstanbul Sancaktepe'deki Lagün'e komşu arsa üzerinde Truva adında 600 konutluk proje yapacağız.

Şişli'de Bomonti-Dolmabahçe Tüneli'nin Bomonti girişinde merkezi konumda rezidans projesi gerçekleştireceğiz ön talep toplamaya başladık, Eylül'de lanse edeceğiz.

Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına ilgisi giderek artıyor. Direkt yatırım gelmeye başlayacak. Haziran'daki genel seçimler bu satışları çok fazla etkilemez. Eylül itibarıyla sektörün son sürat yoluna devam edeceğini düşünüyoruz. 201 Tin sektörün altın çağlarından biri olacağına inanıyoruz. Konut satışları 500 bini geçer. 2011'de sektör 2007'deki haline dönecek diye düşünüyoruz.

Sinpaş Yapı İcra Genel Müdürü Ahmet Çelik

Sinpaş Yapı yurtdışına açılıyor

2011 sektör hızlı başladı, yılın ilk üç ayındaki tablo gelecek dönem için umut vadediyor. Mart'taki satışlarımız Ocak'tan fazla. Sinpaş Yapı olarak 2011'de 5 projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sancaktepe'deki Kelebekia ile aynı bölgede 106 konutluk butik proje, Sultanbeyli'de 700 konutluk yeni proje, Ankara'da ise 1 milyon 230 bin metrekare üzerine kurulacak Güney Park konut projesine başlayacağız. Bu yıl yurtdışında Cezayir'de konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan bir proje yapacağız. İstanbul İkitelli'de 180 bin metrekare kapalı alana sahip ticari gayrimenkul projesi de bu yıl hayata geçecek.

2011 konut satışları açısından çok parlak geçecek. Geçen yıl düşen konut kredi faizlerinin sektördeki arzı tetiklediğine inanıyoruz. 2011'inilküç ayında olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sektör hız kesmeden devam edecek. Sadece konut değil, altyapı-üst yapı projeleri de ivme kazanacak. İnşaat sektörünün etkilediği 150'ye yakın alt sektör var. Sadece 2011'de değil önümüzdeki dönemlerde de artış sürecek.

Sur Yapı Başkanı Altan Elmas

İş hacmi 1.5 milyar doları bulacak

Adapark ve Exen İstanbul'da 2 bin dairenin satışı sürerken 2011'e 4 yeni proje ekledik. Ocak 2011'de 40 bin metrekarelik ofis, dükkan bloğu ve alışveriş merkezine (AVM) başladık. Çekmeköy'de 336 konut ve açık AVM'den oluşan projemiz Mayıs'ta başlıyor. Bayrampaşa'da AVM ve rezidans yapacağız. İzmir'de denize sıfır 45 dönüm arazide 121 bin metrekare inşaat alanı planladık, iş hacmimiz 1.5 milyar doları bulacak. 2011'de piyasalar için önemli değişiklikler olmayacağını, sürpriz gelişme olmadıkça olumsuz etki doğmayacağını söyleyebiliriz. Gayrimenkulde markalaşmaya verilen önemin artmasıyla markalı proje sayısının artacağını ve 2011'in sektör açısından hareketli olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin büyüme tahminlerinin yukarı yönlü oluşu 2011'de sektöre! büyümelere katkı sağlayacak, fiyat seviyelerinde istikrarlı seyir izlenmesine etki edecek.

Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş

Varyap yeşil ofis yapacak

2011'in ilk üç ayı geçen yıla göre olumlu geçti. Seçim öncesi bir hareketlenme bekliyoruz. Varyap Meridian'da 400 konutu 2011 içinde satışa sunacağız. Burada yüzde 100'lük prim artışı bekliyoruz. Varyap Meridian'da geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 50 arttı. Bahar döneminde yeni bir projeyle çıkacağız. Yeni finans merkezi Ataşehir'deki Varyap Meridian dahilinde Türkiye'nin ilk yeşil ofis binasının lansmanını Mayıs'ta yapacağız.

Konut kredi faizleri yükselebilir

12 Haziran'daki seçim öncesinde alıcıların, seçimden sonra oluşacak iyi ortamın yarattığı maliyet ve fiyat artışlarından etkilenmeden konut alacağını düşünüyoruz. Seçim öncesinde hem finansal hem de fiyat olarak müşterilerimizin maliyet artışlarından etkilenmemesi doğrultusunda konut satışında artış bekliyoruz. Seçim sonrasında Merkez Bankası'nca yapılacak muhtemel faiz artırımının konut kredisi faizlerini yükselteceğini öngörüyoruz.

Soyak 3 bin konut satacak

2011'e hızlı girdik
 
Soyak'ın 50'nci kuruluş yılı olan 2011'e hızlı başlangıç yaptık. 2010'a göre ilk üç ayda satışlarımız 2 kat arttı. 2011 yeni projelerin yılı olacak. Halkalı'da 1000 konutluk projenin satışına başlayacağız. Bahçeşehir'de Toplu Konut idaresi (TOKI) üe hasılat paylaşımıyla yapacağımız 300 bahçeli dubleks evden oluşan projeyi satışa sunacağız. Zincirlikuyu'da 77 konutluk rezidans projesinin satışı da 2011'de başlayacak. İstanbul'da 4 projenin satışı sürecek. İzmir'de ise Soyak Siesta'nın 4 etabında satışa devam edeceğiz.  İzmir  Mavişehir'de 1300 konutluk yeni bir projenin satışı başlayacak. Yine İzmir Zeytinalanı'ndaki villa projesinin satışına da 2011'in ikinci yarısında başlayacağız. 2011'de 3 bin konut satmayı planlıyoruz.

Büyüme trendi sürüyor

2011 sektör için önemli bir yıl. 2010'da yaşanan büyüme trendi bu yıl da devam ediyor. Türkiye ekonomisinde yakalanan istikrarın olumlu yansımaları sürecek. Önümüzdeki dönemde çıkacak yeni projelerle hem sektör büyüyecek hem de yatırımcının alternatifi artacak. Ev sahibi olmak isteyenler için bu yıl, sektör avantajlı şartlar sunuyor. Fiyatlarda bir miktar artış olacaktır. 2010'da yüzde 76 olan kentleşme oranının 2015'te yüzde 79 olacağı beklentisiyle birlikte yükselen konut' ihtiyacı fiyat artışındaki önemli nedenlerden biri olacak.
Posta


Geri Dön