25 / 04 / 2024

Emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunun Mükerrer 80. Maddesine göre değer artış kazancı olarak belirtilen kazançlar şu şekilde;


- 2 yıldan fazla süredir yatırımcısında olan hisse senetleri hariç tutulmak üzere, menkul kıymetler ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar;


- Telif haklarının telif sahibi ve mirasçıları dışındaki kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

 

- Ortaklık hakları veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;


- Faaliyeti durdurulan bir işletmenin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;


- 70. madde, 1. fıkra 1-2-4-7. bentlerinde belirtilen mal ve hakların kazanılmasından itibaren 5 yıllık süre içerisinde satılmaları durumunda doğan kazançlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Emlak gelir vergisi beyannamesi..

Değer artış kazancı vergisinin elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 


Beyanname verildikten sonra üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. 


Emlak alım satım gelir vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön