26 / 04 / 2024

Emlak gelir vergisi nedir?

Emlak gelir vergisi nedir?

Emlak gelir vergisi nedir? Emlak gelir vergisi neden ödenir? Emlak gelir vergisi nereye ödenir? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız detaylar incelemeniz için haberimizin içinde yer alıyor..



Emlak gelir vergisi nedir?


Emlak gelir vergisi, satışa tabi tutulan gayrimenkulün 5 yıldan daha az sahipliği durumunda gayrimenkul sahibinin devlete ödemesi gereken vergidir. Emlak gelir vergisi, emlak alım satım vergisinden ayrı bir vergilendirme çeşididir. Burada söz konusu olan gayrimenkul üzerindeki sahipliğin süresidir. 


Gelir vergisine tabi olan değer artışı, tapuda belirtilmiş olan değer üzerinden hesaplanır. Değer artış kazancı olarak ta bilinen gelir vergisi, 5 yıl içinde gayrimenkulden elde edilen artış kazancının vergilendirilmesidir.


Emlak gelir vergisi, sahiplik süresi 5 yıldan fazla olan gayrimenkullerde geçerli değil. Emlak gelir vergisi muafiyet durumlarından diğerleri de şöyle;


Elde ettiğiniz kazanç 8 bin 800 TL'den az olan gayrimenkulleri sahipliğinizin 5 yılı içinde satarsanız gelir vergisi ödemiyorsunuz. 


Size bağış edilen ya da miras olarak bırakılan gayrimenkul satışlarında da yine gelir vergisi ödemenize gerek yok.


Emlak alım satım vergisi 5 yıl!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com  


Geri Dön