25 / 04 / 2024

Emlak gelir vergisini kim öder?

Emlak gelir vergisini kim öder?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların satışından elde edilen kazançlar belli kıstaslarda vergilendiriliyor. Peki, emlak gelir vergisini kim öder?



Emlak gelir vergisini kim öder?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor.


Buna göre 5 yıl geçtikten sonra satılan taşınmazlar için emlak gelir vergisi ödenmiyor. Peki, emlak gelir vergisini kim öder? Emlak gelir vergisini kim ödemez?


Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar için vergi ödemesi yapılmıyor.


Ancak bunun dışındaki taşınmaz malların 5 yıl içerisinde satışından elde edilen kazançlar için vergi ödemesi yapılıyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.


Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.



Emlak gelir vergisi kredi kartı ile ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön