23 / 04 / 2024

Emlak GYO, Avrupa'da road show'a hazırlanıyor!

Emlak GYO, Avrupa'da road show'a hazırlanıyor!

Toplu Konut İdaresi’nin iştiraki Emlak GYO, kasım ayında halka arz edilecek



4.5 milyar liralık net aktif değeri olan bu dev şirketin halka arzının, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en büyük ilk 5 arzdan biri olması bekleniyor. Ancak, Emlak GYO, Türkiye çapında değil, global oynamak istiyor. Şirket, bu düşünceyle, European Public Real Estate Association'a (EPRA) üye olan ilk Türk gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) oldu. EPRA, Türkiye'deki Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin, Avrupa çapındaki karşılığı olarak nitelendirilebilecek bir kuruluş ve düzenli olarak yayımladığı bir endeks var. Sektörün durumunu gözler önüne seren bu global endekste 281 şirket yer alıyor; ancak, ilk etapta Emlak GYO bunlardan biri olmayacak. Endeksteki şirketlerin toplam piyasa değeri 600 milyar doların üstünde ve EPRA'nm temsil ettiği tüm üyelerin yönettiği varlıkların toplam değeri yaklaşık 1 trilyon dolar.

İLK DURAK AMSTERDAM
EPRA üyeliğinin ardından Emlak GYO, rotasını road show'a çevirdi. Avrupa'da tanıtım için düğmeye basan şirketin ilk durağı Hollanda'nın başkenti Amsterdam. 2-3 Eylül'deki EPRA'nm yıllık olağan toplantısına katılacak olan Emlak GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, Avrupa'da tanıtıma çeşitli ülkelerde devam edeceklerini söyledi. Sur, Emlak GYO'nun öncü bir rol üstlendiğini belirterek, "EPRA, Avrupa'nın gayrimenkul yatırımı yapan halka açık şirketlerinin temsil edildiği en üst düzey platform ve Türkiye'den ilk üyesi Emlak GYO. Bu topluluk endeksiyle de sektörün nabzını tutuyor" dedi.

'Ortak yatırım için de yol açar'
Haluk Sur, EPRA üyeliğinin yalnız halka arz süreci için değil, Emlak GYO'nun geleceği için büyük önem arz ettiğine işaret etti. Sur, bu sayede global arenada borsaya kote firmalarla direkt bir iletişime geçileceğini vurgulayarak, "Emlak GYO'nun kendisini yurtdışında ifade etmesi açısından çok sağlıklı bir yol. Hisse senedi ihracı için tabii ki çok önemli. Fakat, bundan sonraki yatırımlar açısından da bir o kadar önemli. Bu sayede, Avrupalı ve dünyanın başka yerlerinden dev şirketlerle ortak yatırımlar yapılabilir. Bu görüşmeler için daha rahat platform hazırlanabilir. Türkiye'deki sektörel fırsatlar daha iyi anlatılabilir; ayrıca, yurtdışında yatırım yapma olanakları da artabilir" diye konuştu.

Dünyanın dev şirketleri aynı çatı altında buluştu
EPRA'nın tüm üyeleri GYO değil. Üyeler arasında GYO statüsünde olmayan gayrimenkul yatırım şirketleri ve yatırım bankaları da yer alıyor. EPRA'nın dünyaca ünlü üyelerinden bazıları şöyle sıralanıyor:

Societe Generale, Dolphin Capital Investors, PricevvaterhouseCoopers, National Bank of Greece Property Services, Abu Dhabi Investment Authority,Deutsche Bank, Credit Suisse Securities, Citigroup, Bank of America, JPMorgan, Deloitte Real Estate, Corio, Ernst & Young European Real Estate Group, Fortis Investment Management, Beni Stabili ve Pirelli Real Estate.
Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön