24 / 04 / 2024

Emlak GYO halka açılacak!

Emlak GYO halka açılacak!

TOKİ, Emlak GYO'yu halka açmak için, TSKB ve UniCredit ile anlaştı



TOKİ, hisselerinin yüzde 99'una sahip olduğu Emlak GYO'yu halka açmak için, TSKB ve UniCredit ile anlaştı. Portföy büyüklüğü yaklaşık 4.5 milyar lira olan Emlak GYO'nun halka arz gelirinin 1 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde Emlak GYO, Türk Telekom'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük halka arzı olacak.


EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım (GYO) ortaklığı, hisselerinin yüzde  25'inin halka arz etmek için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) ve  Unicredit ile anlaştı. Net aktifleri 4.5 milyar TL (yaklaşık 3 milyar dolar) olan Emlak GYO'nun halka arz gelirinin 1 milyar lirayı aşabileceği belirtiliyor. Bu da Emlak GYO'nun, Türk Telekom'dan sonraki en büyük halka arzı gerçekleştireceği anlamına geliyor.
Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarındaki 1 milyar 825 milyon liranın ödenmesinden sonra, Emlak GYO'nun yüzde 99'una sahip olan ve TOKİ, şirket hisselerinin yüzde 25'ini halka arz etmek için çalışmalara başladı. Esas faaliyet alanına yoğunlaşan ve KEY'lerdeki tüm sorumluluğunu Hazine'ye devreden şirketi halka açmak isteyen TOKİ, bunun için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve İtalyan UniCredito ile dün protokol imzaladı. Bu anlaşmayla UniCredit uluslararası aracı kuruluş, TSKB ise yurtiçi aracı kuruluş olarak, Emlak GYO'nun halka arzında görev alacak.
TT'den sonra en büyük arz
İmza töreninde konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak GYO'nun ana sözleşmesini Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına uygun hale getirerek, sermaye artımı yoluyla halka arz yapacaklarını açıkladı. Henüz hisselerin hangi fiyattan belli olmamasına karşın Emlak Konut'un, Mayıs 2008'de yaklaşık 12.7 milyar dolar piyasa değeri üzerinden, yüzde 15'ini halka arz ederek 2.4 milyar lira (o dönemki kurla 1.9 milyar dolar) gelir elde eden Türk Telekom'dan (TT) sonra en büyük halka arz olması bekleniyor. Bundan 2.5 yıl önce halka arz edilen Türk Telekom'un ardından bu yıl şubat ayıda yapılan halka arzda da, Koza Altın 2.2 milyar lira toplam piyasa değeri üzerinden halka arz edilmiş ve yaklaşık 690 milyon lira halka arz geliri elde etmişti. Emlak GYO hisselerinin yıl sonuna kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile ABD ve Avrupa'da borsalara kote olması hedefleniyor. Halka arzın yüzde 50'si yurtdışına satılacak.
Sayılı GYO'lardan biri
Türkiye'nin alanındaki en büyük GYO'su olan Emlak Konut'un dünyada da sayılı GYO'lardan olacağını bildirdi ve “Geldiğimiz noktada tüm maddi ve manevi birikimimizi halkımıza sunarak, halkımızla paylaşacağız. Halka arz yoluna çıktık” dedi.  TOKİ  ve aynı zamanda Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı olan Erdoğan Bayraktar ise “Emlak GYO'da, TOKİ ve devletin eli bulunuyor. Bu halka arzın geliriyle çok daha güzel işler yapacağız. Yeni bir sermayeyle Türkiye'ye daha büyük zenginlik katacağımızın ayak izleri var burada” dedi.

Sur: Dünya çapında ses getirir

EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu üyesi ULI TÜrkiye Başkanı Haluk Sur, dünya borsalarında GYO şirketlerinin yüzde 4-5 paya sahip olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde ise 250-300 milyar dolarlık sermaye piyasaları büyüklüğü içinde borsaya kote GYO şirketlerinin 2.8-2.9 milyar dolar portföy büyüklüğü var. Piyasaların yüzde 1'i civarında. Emlak GYO'nun mevcut portföy değeri, tüm GYO'lar kadar büyüklük katacak” dedi. Sur, “Emlak GYO, tüm dünyada biliniyor. Bu halka arz, dünya çapında ses getirecek, ilgi de görecek. Yurtdışında da tanıtım yapacağız. Avrupa ve ABD'de borsalara kote olacağız. TOKİ ve Emlak GYO, yurt dışında yakından biliniyor” diye konuştu.

Halka arzdan gelen para yeni projelere gidecek

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halka arzdan gelecek kaynağın nerede kullanılacağına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: “Türkiye'nin gayrimenkul konusunda problemleri var. İstanbul'da yaklaşık 3.3 milyon konutun yüzde 60'ı mühendislik bilimine uygun değil. Deprem riski var. Bu konutların yenilenmesi gerekiyor. Gayrimenkul geliştirmeyi en iyi bilen TOKİ. Halkın katılımının sağlayacağı sermaye birikimi, ülkemize fırsat olarak dönecek. İmkanımız yettiği oranda İstanbul'un dönüşümüne katkı yapacağız.”
Hürriyet


Geri Dön