23 / 04 / 2024

Emlak Konut, E-5 ve TEM'e komşu oldu

Emlak Konut, E-5 ve TEM'e komşu oldu

Emlak Konut GYO projelerinin büyük bölümünün E-5 ya TEM'e cepheli olması dikkat çekiyor



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (Emlak Konut GYO) ait değerli arazilerde peşpeşe geliştirilen milyar dolarlık projelere, yeni arazilerde yeni dev projeler eklenecek. Mevcut, Emlak Konut GYO projeleri ile, geliştirilecek projelerin büyük bölümünün E-5 ya TEM'e cepheli olması ise dikkat çekiyor.

Toplu Konut İdaresi'ne(TOKİ) ait İstanbul'daki en prestijli araziler, yine  TOKİ  bünyesindeki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Emlak Konut GYO) tarafından ihale edilip projelendirilirken, yükselen eserler İstanbul'un silüetini değiştiriyor. E-5'i TEM ve ikinci Boğaz köprüsüne bağlayan yol üzerindeki Batı Ataşehir, 5 yıl önce boş bir arazi parçası iken bugün dev projelere ev sahipliği yapıyor. Batı Ataşehir, önümüzdeki yıllarda da İstanbul'un finans merkezi haline gelecek. Batı Ataşehir'in karşı tarafında, Doğu Ataşehir bölümünde de yine dev projeler hayata geçecek. Emlak Konut GYO, tarafından, gelir paylaşımı yöntemi ile ihale edilen arazilerde geliştirilen projeler, yer aldıkları bölgenin hem silüetini değiştiriyor, hem standardı yüksek bir yaşam sunuyor. Emlak Konut GYO'nun E-5 veya TEM'e cepheli Seyrantepe ve Mecidiyeköy Likör Fabrikası arazilerinde heyecan uyandırıcı projeler ortaya çıkacak. Emlak Konut GYO, TEM kenarından başlayan ve Atatürk Olimpiyat Stadı'na uzanan arazide ise 10 bini aşkın konut üretilebileceğini hesaplıyor. Şirket, bu arazide, Batı Ataşehir'deki gibi B ve B Plus'a yönelik projeler değil, C Plus'a yönelik projeler planlanıyor.

Batı Ataşehir'de yeni projeler

Emlak Konut GYO'nun Ataşehir'de gelir paylaşımı yöntemi ile ihale edilen arazilerinde Emay İnşaat, KentPlus projesini hayata geçirdi. Bu araziler üzerinde aynı dönemde başlatılan projelerden Ağaoğlu'nun My World ve Teknik Yapı-Varyap ortaklığının UpHill Court projelerinde de teslimler yapılıyor. Emlak Konut GYO, Batı Ataşehir arazisinin son büyük parselini de Varyap'a satmıştı. O son büyük arsada Varyap, 1.2 milyar dolarlık hasılat elde etmeyi planladığını açıkladı. Emlak Konut GYO'nun ihale ettiği bu projelerin kuzeyi ise finans merkezi olmak üzere kamu bankalarına satıldı. Batı Ataşehir'in karşısında, Ataşehir kesiminde de Emlak Konut GYO'ya ait değerli araziler yer alıyor.

Ankara'da bin 500 dönüm arazi

TOKİ'nin yüzde 99 iştiraki olan Emlak Konut GYO'nun elinde 60 binden fazla konut yapılabilecek arsa portföyü bulunuyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde yer alan bu araziler üzerinde şuana kadar 33 bin konut inşa edildi. Elinde yaklaşık 30 bin konut daha yapabilecek arsası olan Emlak Konut GYO, bu portföyüne yeni arsalar da eklemeye devam ediyor. Emlak Konut GYO'nun portföyünde yer alan arazilerden birisi de Tekirdağ'da yer alıyor. Bu arazi üzerinde yaklaşık 2 bin 500 konut inşa edilebileceği belirtiliyor. Yine Ankara-Ballıkuyumcu'da  bin 500 dönümlük araziye sahip olan Emlak Konut GYO, burada da 10 binden fazla konut üretilebileceğini hesaplıyor.

Olimpiyat'a komşu olunacak

İstanbul İkitelli'de de, Atatürk Olimpiyat Stadı yakınında, Ayazma bölgesinde TOKİ'den araziler alan Emlak Konut GYO, burada da kaç konut yapabileceğini planlıyor. Bütünlüğü korumak için, TOKİ'den ve vatandaşlardan arsa almaya devam eden Emlak Konut GYO, 10 binin üzerinde konut üretilebilecek bu bölgede, C Plus'a yönelik konut projeleri hayata geçirilmesini de arzu ediyor. İkitelli-Ayazma'daki bu arazi, TEM'e cephesi, hatta bazı noktalardan Küçükçekmece Gölü manzarasına sahip. Emlak Konut GYO'nun, Kocaeli Gebze'de de İstanbul sınırına yakın TEM kenarında arazisi var. Gebze'deki arazide plan-proje aşaması devam ediyor. Gebze'deki arazinin ticaret+konut imarlı olduğu belirtiliyor. Bu arazilerle birlikte 60 bin konut hedefini rahatça aşmayı hedefleyen Emlak Konut GYO, son dönemde konut projesi geliştirilecek arazilerde ihaleye çıkmıyor ancak 2010'la birlikte ihalelerin hız kazanması bekleniyor.

Kampanyalı satışlar başladı

Emlak Konut, elindeki arazilerde 55 bin konutu, gelir paylaşımı yöntemi ile ihale etti. Gelir paylaşımı ihaleleriyle Emlak Konut ve TOKİ kasasına girecek hasılatın 7 milyar lirayı bulacağı, bunun da 3.5 milyar lirasının Emlak Konut GYO'nun payına düştüğü belirtiliyor. Emlak Konut GYO'nun arazilerinde üretilen yaklaşık 33 bin konutun teslimi yapıldı. Emlak Konut GYO son olarak Silivri'de E-5 ile TEM'i bağlayan yolun bitişiğindeki Selimpaşa Emlak Konutları, Büyükçekmece'de E-5'e yakın KentPlus Mimarsinan Projesi ve Ispartakule'de TEM yakınında yer alan projede kendi payına düşen konutlar için kampanya başlattı. Büyükçekmece-Mimarsinan'da, KentPlus Mimarsinan Projesi'nde, Emlak Konut GYO'nun payına düşen 200 daire yüzde 10 peşinat ve 180 ay vade ile satılıyor. Veya; yüzde 5 peşine 120 ay vade kampanyası var. Silivri-Selimpaşa'da da yaklaşık 600 konutta aynı kampanya geçerli. Selimpaşa Emlak Konutları'nda hemen teslim dairelerin fiyatı 109 bin liradan başlıyor. Hemen teslim imkanı bulunan KentPlus Mimarsinan Projesi'nde ise daire fiyatları 108 bin liradan başlıyor. İstanbul Ispartakule'de de 125 bin liradan başlayan daireler hemen teslim ediliyor.

100 katlı dev kule geliyor

Emlak Konut GYO'nun en gözde arazilerinin bulunduğu Batı Ataşehir'de, 3 bin 600'ü aşkın konutun yer aldığı Ağaoğlu My World Projesi'nde son 640 daireyi satışa çıkaran Ağaoğlu Grubu, bunardan 500'den fazlasını sattı. Ağaoğlu, bu projede, elinde yaklaşık 100 daire kaldığını bildirdi. Batı Ataşehir'de, "finans merkezi" olarak nitelendirilen bölgede halen Emlak Konut GYO'nun elinde olan küçük parseller de var.. Merkezi iş alanı olduğu için, bu parseller ticari imarlı. Halk Bankası ve Ziraat Bankası, Batı Ataşehir'de arsalarını aldı. Vakıflar Bankası, kanun gereği Ankara'da olduğu için kanun değişikliği bekliyor. Üst kurullardan Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun da buraya gelmesi düşünülüyor. Batı Ataşehir'de ticari+konut imarlı son büyük parseli alan Varyap İnşaat ise 1.2 milyar dolar hasılat beklediği Varyap projeyi satışa sunacak. Proje, rezidans ağırlıklı. Seyrantepe'deki Emlak Konut GYO'nun arazisinde 450-500 metre yüksekliğinde ve 100 katı geçen bir kule dikmeye hazırlanan Ağaoğlu, bu inşaata 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapacak. Arazi 46 bin metrekare büyüklüğünde ve inşa edilecek gökdelen için yükseklik sınırı bulunmuyor.

'Likör' arazisine iddialı proje

Emlak Konut GYO'ya ait, Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisi için açılan ihaleyi ise Aşçıoğlu liderliğindeki konsorsiyum (Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi) 415 milyon 750 bin lira teklifle kazanmıştı. Aşçıoğlu, tamamı stüdyo dairelerden oluşacak projeyi Eylülde satışa çıkaracaklarını açıklamıştı. Yaşar Aşçıoğlu, "İhaleyi 415 milyon liraya aldık, ancak devlete aktaracağımız para 600 milyon liraya kadar çıkacak" ifadelerini kullanıyor. Projedeki dairelerin ev-ofis olarak kullanılmasına izin verilecek. En üst katta, Manhattan 5. Cadde'deki Marriot otelindeki gibi bir tane dönen restoran olacak. Rezidansın Silivri'den Karadeniz'e kadar manzarası olacak.

Emlak Konut GYO arazilerindeki projeler

My World: Batı Ataşehir projelerinden My World Ataşehir, 32 bin metrekaresi bina yerleşimi ve 154 bin metrekaresi doğal yaşam alanı olmak üzere toplam 186 bin metrekare alan üzerinde, 8 mahallede toplam 34 blok ve 9 farklı bina tipi olacak şekilde kuruluyor. Toplam 3 bin 639 daire, 67 metrekareden 461 metrekareye kadar 21 farklı seçenekle sunuluyor.

Ağaoğlu Seyrantepe: Projenin yüksekliği 450-500 metre olacak. Ağaoğlu, buraya 800 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında yatırım yapacak. Bu yatırım, dünyanın en yüksekleri listesinde 5'inci olacak. Lale figüründen yola çıkılarak tasarlanan ve Galatasaray'ın yeni stadına komşu projenin ismi netleşmedi.

Projede, 200 bin metrekare ofis, 50 bin metrekare otel, 20 bin metrekare kongre merkezi ve 100 bin metrekare konut alanı bulunacak. Gökdelen, ABD'nin ünlü gökdeleni Empire State'ten daha yüksek olacak.

Uphill Court Ataşehir: Batı Ataşehir'de hayata geçirilen projelerden biri olan Uphill Court Ataşehir, şehrin merkezinde ama karmaşasından uzak konumuyla sizleri seçkin bir yaşam alanıyla buluşturuyor. Proje, Batı Ataşehir'in en yüksek noktasında toplam 100 bin metrekarelik alanda yükseliyor. 20 blok, 1742 daire ve towers ile 60 metrekareden 400 metrekareye kadar değişen farklı daire seçenekleri var.

KentPlus Mimarsinan: Büyükçekmece Mimarsinan'da, E5 karayoluna 1.5 kilometre uzaklıkta, deniz tarafında bulunan proje, 19 blokta 660 daireden oluşuyor. KentPlus Mimar Sinan Projesi, 10 bin metrekaresi bina yerleşimi, 32 bin metrekaresi metrekaresi sosyal donatı ve toplam 42 bin metrekareye yayılıyor.

Kent Plus Ataşehir: Toplam 2 bin 44 daireden oluşan KentPlus Ataşehir, toplam 121 bin 20 metrekare üzerinde 6 ayrı site olarak kuruldu. Projede 20 bin metrekare alan binalar için ayrılmış olup, 25 bin metrekare alan sosyal donatı için bırakıldı.

Avrupa Konutları-TEM: 2 bin 824 konutluk proje, yaşama dair her imkanının bulunduğu tek parselde en büyük konut projesi. Projede 13 ile 20 katlı 32 adet blok ve 24 katlı 1 adet rezidans yer alıyor. Avrupa Konutları-TEM'de 64 metrekareden 165 metrekareye kadar değişen daire seçenekleri bulunuyor.

Ispartakule: İstanbul'un en gözde yerleşim alanı Bahçeşehir'in hemen yanıbaşında hayata geçen proje, 60 bin metrekare bina yerleşimi ve 500 bin metrekareden oluşan doğal yaşam alanı ile 6 bin konutluk dev bir proje. Ispartakule'de, 8 ile 15 kat arası değişen 9 blok tipi, 66 metrekareden 244 metrekareye kadar 30 farklı daire seçeneği yer alıyor.

Selimpaşa Emlak Konutları: E-5'in TEM otoyolu ile kesiştiği kavşakta inşa edilen proje, toplam 820 konuttan oluşuyor. 124 bin 718 metrekare alan üzerinde gerçekleştirilen projede net 103,01,108,99,133,50,147,33 ve 196,93 metrekare büyüklüğe sahip daire seçenekleri bulunulyor.

Varyap-Meridien: Batı Ataşehir'deki projeyi; Dubai'deki Palm Jebel Ali, Palm Jumeirah Islands, Pekin'deki Olympic Green Convention Center'da imzası bulunan Amerikalı RMJM tasarladı. 1.2 milyar dolar hasılat beklenen proje, Türkiye'nin finans merkezi olacak Batı Ataşehir'deki son arsa üzerinde yükselecek. Karbon salınımı düşük ve enerjisinin bir kısmını kendisi üretecek olan projeye finans kurumları ilgi gösteriyor. Bin 700 konut, otel ve ofisten oluşan karma projenin mimari tasarımı için İtalyan, İngiliz, Amerikalı ve Türk 8 mimarlık şirketi yarıştı.
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön