17 / 04 / 2024

Emlak Konut ihalelerine yabancı ilgisi kurla artışa geçti!

Emlak Konut ihalelerine yabancı ilgisi kurla artışa geçti!

Son dönemde düzenlediği ihalelerde rekor düzeyde gerçekleşen fiyatları arza bağlayan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Dolardaki artış yabancı yatırımı getirecek, ihalelere girmek istiyorlar” dedi.



İstanbul’un uydu kentlerinden biri olan Kayaşehir bölgesinde şu ana kadar 60 bine yakın konut yapıldığını söyleyen Emlak Konut GYO Başkanı Murat Kurum, son arsalara gelindiğini belirterek bundan sonraki projelerde üst gelire yönelik projelerin de olacağını söyledi. Emlak Konut’un bu yıl için hedefi 25 bin adet bağımsız bölüm. Emlak Konut’un 2003 yılından bugüne kadar Gelir Paylaşım Modeli’yle yeni projeler ile birlikte 40 milyar liralık ihale yaptı. Dolardaki artışı da yorumlayan Kurum, dolardaki artışın yabancı yatırımcıyı cezbettiğini belirterek, “Dolardaki artış yabancı yatırımı getirir. Yabancılar ihalelere girmek istiyor. O konuda çok talep var ancak burada şirket kurmak ya da ortak bir girişim oluşturmak zorundalar” dedi. 


Emlak Konut GYO, EYG, İnteya ve İntes tarafından Kayaşehir’de hayata geçirilen Evvel İstanbul projesi kapsamında basın mensupları ile bir araya gelen Kurum, Kayaşehir lokasyonunun 60 bine yakın konutun inşa edildiği bir merkez olduğunu belirterek bunun 25 bininin sosyal konut olduğunu dile getirdi. Murat Kurum, yapılan projelerin yüzde 40’ının alt gelir grubuna yönelik olduğunu, orta gelir grubu için de projeler geliştirildiğini belirterek kalan son arsalarda üst gelir grubuna yönelik de projelerin olacağını anlattı. Kurum, “Haliyle bu nedenle son ihalelerde fiyatların yükseliyor. Bölgede her gelir grubunu yer alacak” dedi. Emlak Konut geçtiğimiz haftalarda Başakşehir ve İstinye’deki arazileri için ihalelere çıkmış ve ihalelerde fiyatlar çok yüksek olduğu gerekçesi ile eleştirilmişti. 


Emlak Konut GYO’nun İstinye’deki 158 dönümlük arazisi için geçtiğimiz haftalarda yapılan ihalede en yüksek teklifi 3.6 milyar lira ciro üzerinden 1.8 milyar liralık rekor idare payıyla Tahincioğlu-Nida ortaklığı vermişti. Murat Kurum, orayı bir sene önce 1 milyara peşin aldıklarını ancak 1.870 milyar teklif gelmesinin çok kazandıkları anlamana gelmemesi gerektiğini savundu. Kurum, “Biz yüzde 10 peşin alacağız, kalanı 4 yıla yayılacak. Bu risk aynı zamanda” değerlendirmesinde bulundu. 


Ispartakule’de sosyal konutlar yapılacak 


Kurum, yeni projelerden de bahsetti. Bunlar arasında en büyüklerden birinin Ispartakule’de 2 bin 500 adet sosyal konutun yer alacağını anlatan Kurum, diğer projeler hakkında ise şu bilgileri verdi: “İspartakule’de orta ve alt sınıf için bir proje yapacağız. Metrekare fiyatı 3 bini geçmeyecek projede 2 bin-2 bin 500 adet konut yer alacak. Başakşehir Hoşdere projeler olacak, Kağıthane’de ve Ankara’da proje olacak. Konya’da ihaleye çıktık. Hazırlık aşamasında. Denizli’de Nevşehir’de Niğde’de Bursa’da arsalar aldık. Zeytinburnu’nda çalışmalara başladık ancak bu yıl başlanmayacak. Maltepe’de yerimiz var.”


Evvel İstanbul’dan sonra İstanbul


Adım İstanbul Emlak Konut GYO, EYG, İnteya ve İntes tarafından Kayaşehir’de 700 milyon liralık yatırım değeri ile hayata geçirilen Evvel İstanbul projesinden sonra şimdi de söz konusu projenin hemen karşısında Adım İstanbul projesi başlıyor. EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bu kez farklı bir konseptte Şanzelize ya da Bağdat Caddesi’ne benzer bir proje geliştiriyoruz. Cadde mağazalarının yer aldığı bir proje olacak” dedi. Yine orta gelir grubuna yönelik olacak projeye en geç yılın ikinci yarısında başlanacak. Ömer Faruk Çelik, Evvel İstanbul’da 678 adet dairenin yer aldığını ve şu anda bunun 400 adetinin satıldığını belirtti. 1+1’den 5+1’e kadar farklı tipte dairelerin yer aldığı projede konut metrekareleri 62 ile 223 arasında değişiyor. Başlangıç fi yatları 230 bin liradan başlayan projede metrekare fi yatları ise 3.500 lira civarında.


Dünya


Geri Dön