16 / 04 / 2024

Emlak Konut ve İş GYO'nun hisseleri öneriliyor!

Emlak Konut ve İş GYO'nun hisseleri öneriliyor!

Karlı ve temettü ödeyen borsa şirketleri radarda 13 Farklı sektörden 27 hisse, Geçen iki yılın son çeyreğinde hep kazandırdı.



Karlı ve temettü ödeyen borsa şirketleri radarda 13 Farklı sektörden 27 hisse, Geçen iki yılın son çeyreğinde hep kazandırdı.


Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Nuri Sevgen, "Son zamanlardan daha yüksek volatilitenin yaşanmasını beklediğimiz dördüncü çeyreğe giriyoruz" diyor. 


Aracı kurumların son çeyreğe yönelik raporlarında da Sevgen'in sözlerini destekleyen tespitler görüyoruz. Öte yandan raporlarda gelişmekte olan ülkelere vurgu yapılıyor. Verilere göre gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri piyasalarında fiyat/kazanç oranı ortalaması gelişmiş piyasalara göre hâlâ düşük. İş Yatınm, 19 Eylül itibariyle MSCI Türkiye Endeksinin 12 aylık tahmini rakamlara göre 7,95 fiyat/kazanç oranı ile işlem gördüğünü ifade ederken bu oranın gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına göre halen yüzde 35 civarında iskontolu olduğunu dile getiriyor. BIST hisselerinin iskontosunun diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksek olması yılın son çeyreğinde gözlerin prim yapabilecek hisselere kaymasına neden oluyor. 

Son iki yılda dördüncü çeyrekte prim yapan, kârlı, temettü dağıtan borsa şirketleri çıkış için bir referans olarak görülebilir. İşte geçen iki yılın son çeyreğinde hareketlenen 13 farklı sektörden 27 şirket ve son gelişmeler. 


BANKALARDA ÖNE ÇIKANLAR


Yılın son çeyreğinde performansları ile öne çıkan üç banka bulunuyor: Garanti Bankası, Halk Bankası ve TSKB. Hisse 82 FORTUNE Ekim 2016 senetlerinin son iki yıldaki performansı son çeyrekleri yükselişle tamamladıklarını gösteriyor. Mali tablolarına göre kârlı bir yapıya sahip bulunan söz konusu bankalar, düzenli temettü veriyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, ilk yan sonuçlarının ardından yaptığı değerlendirmede, yılbaşından bugüne 500 bin yeni müşterinin daha Garanti yi tercih ettiğini söyledi. Erbil, 2016 yılında sağlam sermaye tabanını güçlendirmeyi sürdürdüklerini belirtiyor. Şeker Yatınm, tavsiye listesinde Garanti Bankası, Halkbank ve TSKB için "al" önerisinde bulunuyor. 


CAM, ÇİMENTO VE BETON 


Cam, çimento ve beton sektöründe öne çıkan dört şirket bulunuyor. Şişe Cam, Çimsa, Göltaş Çimento ve Konya Çimento. Özellikle Şişe Cam, Göltaş ve Konya Çimento endeks üzerinde performansları ile dikkat çekiyor. Şişe Cam için Ak Yatırım, "endekse paralel" getiri önerisinde bulunuyor. Öte yandan çimento sektörünün altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla birlikte gelişim gösterdiğini söyleyen Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay, "Çimento tüketimi son 10 yılda, yıllık ortalama yüzde 5 artarak 2015'te 826 kiloya erişti. Bu istikrarlı bir yükselişe işaret ediyor" diyor. Özhatay, Çimsa'nm 2017 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanacak yatırımı ile Eskişehir fabrikasının hem gri hem de beyaz klinker üretecek şekilde tekrar yapılandırılmış olacağını, bunun yanı sıra, ihtiyaca özel segmente edilmiş ürünlerle şirketin çalışmalarını sürdüreceğini söylüyor. Fiyat/kazanç oranı 8,15 olan şirketin içinde yer aldığı sektör ortalaması ise 10,84. Mevcut haliyle fiyat/ kazanç oranı sektör ortalamasının altında bulunuyor. 


DAYANIKLI TÜKETİMDE VESTEL BEYAZ E5YA 

Dayanıklı tüketim sektöründe dördüncü çeyrek performansı ile dikkat çeken tek şirket bulunuyor: Vestel Beyaz Eşya. Şirket yılın ilk yansında bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlannı yüzde 30, kânm ise yüzde 252 artırdı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan kâr ve satış büyümesindeki başanyı beyaz eşyada yaptıkları etkili maliyet kontrolü ve yeni ürünlerinin piyasaya girmesine bağlıyor. 

Şirketin halka açık kısmının sadece yüzde 10'u yabancılarda. Hissenin fiyat,/kazanç oranı 8,19, sektörün ortalaması ise 10,41. Hisse sektör ortalamasına göre iskontolu işlem görüyor. 


GAYRİMENKUL ŞİRKETLERİ 


Yılın son çeyreğini artıda tamamlayan borsa şirketleri arasında beş gayrimenkul şirketi bulunuyor: Bunlar; Alarko GMYO, Emlak Konut GMYO, Halk GMYO, İş GMYO ve Torunlar GMYO. Söz konusu hisseler, borsanın son çeyrekte kaybettirdiği dönemlerde kaybettirirken, borsanın kazandırdığı dönemlerde endeksin üzerinde bir performansa çıkarak kazandınyor. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında konut sektörüne yönelik kampanyalar gözlerin ister istemez bu hisselere dönmesine neden oldu. İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, eylül başında yaptığı değerlendirmede Emlak Konut GMYO hisseleri için yüzde 33,69 getiri potansiyeli ile "al" önerisinde bulundu. 



OTOMOTİV VE PETROL 

Otomotiv ve otomotiv yan sanayii şirketleri yılın son çeyreğinde de yatırımcının gözdesi olmaya devam ediyor. Sektörde dikkat çeken şirketler arasında Doğuş Otomotiv, Otokar, Tofaş Oto. Fab., Ege Endüstri, Kordsa Global'in uzmanlar tarafından takip edildiğini görüyoruz. Kriz dönemleri dışında yatırımcıya son çeyrekte kazandıran bu hisseler, endeksin yükseliş kaydettiği son çeyreklerde endeks üstü performans gösterdi. Öte yandan petrol şirketleri de yılın son çeyreğinde hareketlenen hisseler arasında yer alıyor. Sektörde öne çıkan şirketler ise Aygaz ve Petkim. Her iki şirketin de hisseleri son 10 yıl içerisinde büyük krizler dışında yatırımcıya son çeyrekte kazandırdı. 


FARKLI SEKTÖRLERDEN YEDİ ŞİRKET 


Farklı sektörlerde yer alan yedi şirketin "son çeyrek hisseleri" arasına girdiği görülüyor: Eczacıbaşı İlaç, Aksa, Çelebi, Eczacıbaşı Yatınm, Bizim Mağazalar, Aselsan ve Coca-Cola İçecek. Eczacıbaşı grubuna ait iki şirket listede dikkat çekerken tekstil kimyasalları sektöründen Aksa ve ulaştırma sektöründen Çelebi öne çıkan diğer borsa şirketleri. Yatınm kuruluşlarının hisse önerilerinde sıkça yer verdiği Bizim Mağazalar, son çeyrekte yatırımcısına kazandıran bir diğer firma. Temettü ödeyen kârlı bir şirket olan Bizim Mağazalar, kriz dönemleri dışında son çeyrekte yatırımcıya kazandırdı. Savunma sanayiinde dikkat çeken Aselsan, son çeyrek performansı ile takip edilen bir başka hisse. Endeks üstü bir getiriye sahip olan Aselsan, bu yılın son çeyreğinde ilgi ile izlenenler arasında olacak. İçecek sektöründe son çeyrek performansı ile dikkat çeken tek şirket var: Coca-Cola İçecek. CocaCola İçecek hisseleri son 10 yıl içerisinde dördüncü çeyrekte sadece 2008 ve 2011 krizlerinde yatırımcısına kaybettirdi. Diğer sekiz dönemde kazandıran Coca-Cola İçecek bu yıl da son çeyrekte yatırımcıların takibinde olacak.


Fortune


Geri Dön