26 / 04 / 2024

Emlak müşavirliği ve emlak komisyonculuğu lisans belgesi!

Emlak müşavirliği ve emlak komisyonculuğu lisans belgesi!

İstanbul Ticaret Odası 24 No'lu Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından hazırlanan emlak yasa tasarısında emlak müşavirliği ve emlak komisyonculuğu lisans belgesi ile ilgili hükümler bulunuyor...



Emlak müşavirliği ve emlak komisyonculuğu lisans belgesi!

Emlak müşavirliği ve emlak komisyonculuğu lisans belgesi ile ilgili hükümler,İstanbul Ticaret Odası 24 No'lu Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından hazırlanan emlak yasa tasarısı taslağında yer alıyor.


Yasa tasarısına göre, Lisanslı Emlak müşavirliği sınavına ilişkin usul ve esaslar ile sınav konuları yönetmelikle belirleniyor. 3 yıl içinde sınavlarda başarısız olanlar yeniden sınava giremiyor.  


Emlak müşavirliği ve emlak komisyonculuğu lisans kimlik belgesi:

Bu kanun hükümlerine göre emlak müşaviri veya emlak komisyoncusu olmaya hak kazanan kişilere kurul tarafından kayıt ve tescilleri yapılarak lisans ve kimlik belgesi verilir.  


Lisans talepleri için yapılan başvurular en geç bir ay içinde Kurul tarafından incelenir ve karara bağlanır. Kurul kararlarına karşı bir aylık süre içinde idari yargıya itiraz edilebilir.  

 

Lisanslı emlak müşavirleri tarafından bu kanun hükümlerine göre kurulacak olan emlak müşavirliği şirketlerine de lisans, Kurul tarafından verilir.


Lisans bedeli 

MADDE 13-Lisan bedeli emlak komisyoncuları için  2000 TL ,emlak müşavirleri için 5000 TL,Emlak müşavirliği şirketleri için 10000 TL olup bu bedeller bir defaya mahsus olarak ödenir. Bedel Maliye hesabına bir bankaya yatırılır. 

 

Lisans bedeli her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.  

 

Lisans bedelleri  bu Kanunun  21 ve 22.maddesinde belirtilen görevleri yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce yapmaları nedeniyle  bir defaya mahsus olmak üzere lisans alanlara %50 indirimli olarak uygulanır. 

 


Emlak yasa tasarısı!



Geri Dön