28 / 03 / 2024

Emlak satışında bloke çek!

Emlak satışında bloke çek!

Emlak satışında bloke çek, alıcı ve satıcının ödeme konusunda sıkla başvurduğu yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Emlak satışında bloke çek kullanmak güvenli oluyor. Peki, emlak satışında bloke çek nasıl kullanılır?



Emlak satışında bloke çek!

Emlak satışında bloke çek, alıcı ve satıcının ödeme konusunda sıkla başvurduğu yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Emlak satışında blok çek dolandırıcılık riskini ortadan kaldırıyor.


Bloke çeki emlak alırken kullanıcaksanız, paranızın olduğu bankaya gidip banka hesabınıza bloke koyarak şubenin çekini almanız gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra hesapta olan para, artık şubeye ait oluyor.


Bloke çeki emlak satarken kullanacaksanız, tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu söz konusu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmeniz sizin için faydalı oluyor. Bunun sebebi çekin lkarşılıksız çıkma ihtimali değil, tapuda alıcının verdiği çekin sahte olması ihtimali oluyor. 


Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor.  Keşideci 100.000 TL’lik bloke çek istediğini söylüyor ve o kadar tutarı hesaba yatıyor.


Banka o rakam kadar bir çek düzenliyor  ve hesaba yatan parayı bu çek için blokeye alıyor.  Yani keşideci bu çeki aldıktan sonra o paraya artık dokunamaz ta ki çek gelip o para ödenene kadar o para bloke de kalıyor.


Tapu dairesinde nakit para almak yerine müşterinizden blokeli çek alırsınız çeki bankayı arayarak teyit ettikten sonra artık o çekin sizin için nakit paradan hiç bir farkı olmuyor. Çünkü bilirsiniz ki bankaya gidip çeki ibraz ettiğinizde çekin üzerinde yazan parayı hemen alabiliyorsunuz. 



Bloke çek masrafı nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön