29 / 03 / 2024

Emlak sektörü, kentsel dönüşümlerle patlama yaşayacak!

Emlak sektörü, kentsel dönüşümlerle patlama yaşayacak!

Emlak sektörünün 2015 yılında durgun geçtiğini belirten Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, "Emlak sektörü bu yıl hem iç piyasada yabancıya satışta hem de kentsel dönüşümlerle patlama yaşayacak" dedi.



2016 yılında emlak sektöründe beklentilerinin daha büyük olduğunu ifade eden Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, "Geçen yıl adatılan ilci seçim süreci nedeniyle ertelenen talep bu yıl harekete geçecektir. Yabancı açısından yerli yatırımcılara açılmayı hedefleyip daha fazla talep görmeyi bekliyoruz. Gayrimenkul sektörünü temsil eden kuruluş ve şirketler 2016'ya yönelik beklentileri oldukça fazla" şeklinde konuştu. 


EMLAK SEKTÖRÜNDE 2015 YILINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ? 


2015 yılı emlak sektörü açısından durağan geçti. Daire fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde olarak herhangi bir artış yok. Antalya'da sadece yabancılar mülk edinmiyor yerli müşterilerimizde konutlara ilgi gösteriyor. Ülkemiz içeresinde yaşayan vatandaşlarımız, okullar kapanınca tatile çıkıldığı zaman diliminde mülk ediniyorlar. İlerleyen süreçlerde daire fiyatlarında artışlar meydana gelecektir. Her seçim dönemlerinde bütün sektörler gibi emlak sektörüde etkilendi. Seçim dönemlerinde 2015'te konut kredilerinin faiz artışlarından dolayı bir durağanlık yaşandı. Seçimden sonraki süreçte beklentimiz konut kredi faiz oranlarında biraz düşüş ve vatandaşın alım gücünün rahatlamasıyken faiz oranları rakamsal olarak daha da arttı. 


EMLAK SEKTÖRÜNDE İSTİKRARI NASIL YAKALAYABİLİRİZ? 


Her yeni yılın bir önceki yıla göre daha fazla beklenti içerisinde oluyoruz. 2015 yılı içerisinde 2016'dan gerçekten çok umutluyum. Altık bir seçim atmosferinde değiliz. Seçimleri geride bıraktık, vatandaşlarımız istikrarı seçti. Emlakçılar olarak sektöriimüzünde istikrarlı bir şekilde sürmesini istiyoruz. Her ne kadar son zamanlar turizm açısından sıkıntılar yaşansa da 2016'nın iyi geçeceğini yönünde bir düşüncem var. İnşaat sektörü de bir durağanlık yaşıyordu. Yeni yeni inşaatlar yapılmaya da başlandığına göre bir hareketlilik kazanacaktır. Emlak sektörüne yönelik 2016 öngörülerimiz sektörünün 2016'da önceki yıllara göre daha hareketli geçecek. Özellikle sektörün 2015'e göre kıyaslamalı bilgileri incelendiğinde olumlu gelişmeler bizleri bekliyor. İncelenen bilgilere göre, 2016, 2015'e göre daha olumlu ve satışların daha yoğun gerçekleşeceği bir yıl olacak. 


2016 YILINDA SEKTÖR OLARAK BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR? EMLAK PİYASASINI NASIL HAREKETLENDİREBİLİRİZ? 


2016 yılından emlakçılar olarak beklentilerimiz, Seçim döneminde istikrarın geleceğini bekliyorduk nitekimde öyle oldu. İstikrar gelmesine rağmen bankaların faiz oranlarını birden yükseltmesi bizleri olumsuz olarak etkiledi. Banka faiz oranların yükselmesi piyasayı vurdu. Cebinde nakit parası olan kişiler mülk edinmeye devam ediyor fakat diğer vatandaşlarımızı da düşünmek zorundayız. 2016 yılından emlakçılar olarak beklentilerimiz çok büyük. Sektörde bir patlama dönemi mutlaka olacaktır. İnşaat sektöründe her beş yılda bir patlama dönemi yaşanıyor. Sektörde önce bir durağanlık yaşanır ardında değişimler başlar bizler durağanlık döneminin son dilimindeyiz kısa süre içerisinde normale döneceğimizi düşünüyoruz. 2016 yılı bizim için patlama yılı olacaktır. Durağanlık dönemi kısa süre içerisinde atlatılarak piyasalar normale dönecektir. 2016 yılının haziran ve temmuz aylarında işlerimiz açılıp bir patlama yaşanacaktır. Bu yıl içerisinde ciddi bir hareketlilik yaşanmassa sektördeki bazı meslektaşlarımız mesleği bırakacaklar. Devletimizde bu konuda önlemlerini alıyor esnafımıza 30 bin TL'ye faizsiz para veriyor. 


2015'TE KONUT KREDİLERİNİN FAİZ ARTIŞLARI SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEDİ? 


Geçtiğimiz yılın özellikle ikinci ve üçüncü çeyreğinde emlak sektöründe durgunluk gözlemlendi. Durağanlıkta seçimlerin büyük etkisi var. Sadece yatırımcılar değil, konut almayı ya da konut değiştirmeyi düşünen müşteriler de beklemede kaldı. Herkesin önünü görmek istediği, belirsizlik ortamının bir an önce değişmesinin gerektiği bir dönemden geçtik. Yavaş yavaş istikrarı yakalama yönünde önemli adımlar atıyoruz. Bununla birlikte son çeyrekte yaşanan küçük hareketlenmeler, sektörün beklentileri ile örtüşmedi çünkü beklentiler yüksekti. Bu bağlamda 2016, bu beklentinin ve satış oranlarındaki beklentinin karşılandığı bir yıl olacak. 2016, geride bıraktığımız seneye göre satışlarının artacağı emlak sektörünün canlanacağı bir yıl olacak. 



Mustafa KAHRAMAN/Antalya Gazete Bir


Geri Dön