25 / 04 / 2024

Emlak takası nasıl yapılır?

Emlak takası nasıl yapılır?

Trampa olarak da bilinen takas işlemi, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlak takası nasıl yapılır? Emlak takası hangi tapu müdürlüğünde yapılır?



Emlak takası nasıl yapılır?

Trampa olarak da bilinen takas işlemi, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Takasa konu olacak mallar; taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor. 


Takas ile değiştirilecek emlakların değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor. Taşınmazların değerleri arasında eşitlik olmaması halinde, bu fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. 


Değer eşitliği için  ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor.


Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların takas yapılabiliyor. Peki, emlak takası nasıl yapılır? Emlak takası hangi tapu müdürlüğünde yapılır? 


Farklı il veya ilçedeki taşınmaz malların takas istemi taşınmazların bulunduğu il veya ilçelerden herhangi birinde yapılabiliyor. 


İstemin yapıldığı tapu sicil müdürlüğünce, diğer ilçe tapu sicil müdürlüğünden kayıt örneği ve yetki istenerek işlem sonuçlandırılır ve kendisinden yetki istenen müdürlüğe işlemin hukuki dayanağını teşkil eden belgelerin ve resmi senedin tasdikli birer örneği bir yazı ekinde gönderilir. Bu yazıyı alan müdürlük tarafından yazı yevmiyeye alınarak gerekli tescil işlemi yapılır 


Takas için gerekenler:

Takası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı gerekli oluyor.


Ayrıca; Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,


Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belgenin de takas işlemi için temin edilmiş olması gerekiyor.


Tapu ve kadastro harçları 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön