26 / 04 / 2024

Emlak tapu harcı oranı 2015!

Emlak tapu harcı oranı 2015!

Emlak alım satım işlemleri, taşınmaz malın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin tamamlanabilmesi için de emlak tapu harcının da ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak tapu harcı oranı 2015 nedir? Nasıl hesaplanır?



Emlak tapu harcı oranı 2015!

Emlak alım satım işlemleri, taşınmaz malın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Tarafların yaptıkları tapu devir müracaatları üzerine, gerekli belgeler tapu memuru tarafından kontrol ediliyor. 


Herhangi bir yanlışlık ya da eksikliğin olmaması halinde tapu satıcıdan, alıcıya devrediliyor. Ancak bu işlemin tamamlanabilmesi için de emlak tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.


Bu harcın normalde harcın alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Ancak, taraflar arasında yapılan anlaşma neticesinde bu masrafı yalnız alıcı da yüklenebiliyor. Böylece satıcının ödeyeceği tapu harcını da alıcı ödemiş oluyor.


Emlak tapu harcı oranı 2015 ne kadar?

Emlak tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Harç ödemeleri, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. 


Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.



Ev alırken gerekli evraklar!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön