28 / 03 / 2024

Emlak tapu masrafları nelerdir?

Emlak tapu masrafları nelerdir?

Taşınmaz tapu devir işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Emlak alım satım işlemleri sırasında belli tapu masraflarının da karşılanması gerekiyor. Peki, emlak tapu masrafları nelerdir?



Emlak tapu masrafları nelerdir?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin tümü emlak olarak ifade ediliyor. Bu taşınmaz malların mülkiyet hakkının kimde olduğu, tapu kütüğünde kayıtlı oluyor. Taşınmazın tapusunun sahibinden bir başkasına devredilmesi işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor.


Emlak alım satım işlemleri sırasında belli tapu masraflarının da karşılanması gerekiyor. Uygulamada yalnız alıcı tarafından ödenen bu masrafları yasal olarak her iki tarafın da ayrı ayrı ödemeleri gerekiyor.


Ancak taraflar aralarında yaptıkları anlaşma neticesinde bu masrafların alıcı tarafından ödenmesi gerektiğine karar verebiliyor. Peki, emlak tapu masrafları nelerdir?


Emlak tapu masrafları 2015

Emlak devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Ayrıca bu işlem için tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. 2015 yılı Yeniden değerleme oranlarına göre; Döner Sermaye Hizmet Bedeli - 82,50 TL;  İlave Hizmet Bedeli - 11,00 TL oldu.



Ev alırken gerekli evraklar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön