29 / 03 / 2024

Emlak uzmanlarından, ev alacaklara 12 tavsiye!

Emlak uzmanlarından, ev alacaklara 12 tavsiye!

Emlak uzmanları ev sahibi olmayan hazırlanan vatandaşları uyardı. Dolandırıcılara dikkat edilmesi gerekildiğini belirten uzmanlardan 12 tavsiye...



Emlak uzmanları vatandaşları ev alım satımında dolandırıcılara dikkat edilmesi konusunda uyardı. Türkiye'de son yıllarda artan konut satışlarıyla birlikte alım satımda kötü niyetli kişilerin devreye girdiğini belirten uzmanlar, imar mevzuatlarının iyi incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. İmar mevzuatının karışık olması nedeniyle, mevzuatın ortaya çıkardığı açıkların tüketicileri mağdur edebildiğini, bu nedenle alım satımda acele edilmemesi gerektiğini vurgulayan gayrimenkul uzmanları, "Hayalleriniz uçup gitmesin" uyarısında bulundu.


Emlak danışmanlarına göre konut alırken yaşam stilinden aileye; çocukların yaşından ödeme gücüne kadar bir çok konunun düşünülmesi gerekiyor.


Yaşanılacak bölgenin seçilmesi de önemli. Çevrede mevcut ve yapılmakta olan projeler de araştırılmalı. Gayrimenkulün yasallığı, sosyal imkanları ve fiyatı yatırımcının kararında belirleyici oluyor.


KONUT ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!


1- Resmi araştırmalarınızı kendiniz, çok iyi bilmiyorsanız bir bilen yakınınızla yapın. Görüp beğendiniz ve almayı ciddi şekilde düşündüğünüz mülkün açık adresini öğrenin ve tapusunu edinin.


2- Mülkün tapusu "kat irtifakı" veya tercihen" kat mülkiyetli" olmalıdır. Arsa görünen ama gerçekte konut olan mülkü bir uzmana danışmadan almayın.


3- Mülkün imarlı olup olmadığını öğrenin. Mülkü almadan önce gayrimenkulün bulunduğu tapu sicil müdürlüğünü ziyaret edin ve üzerinde herhangi bir yasal sınırlama, ipotek, intifa hakkı, yıkım kararı veya eski eser tescili olup olmadığına bakın. Tapuda size ait görülen hisse miktarını ve mülkün toplam hisse miktarını kontrol edin.


4- Aldığınız mülk ile size araştırma için verilen tapunun aynı mülk olup olmadığından emin olun. Bunun için mülkün bulunduğu belediyeye müracaat edin.


5- Size gösterilen bağımsız bölüm ile tapusu verilen bağımsız bölümün aynı bağımsız bölümü gösterip göstermediğinden emin olun.


6- Tapuda mülkün arşiv dosyasındaki projesine bakın. Yapı ile ilgili temel araştırmaları yapın.


7- Mülkün ana arterlere, okul, park alanları, hastane ve AVM 'lere yakınlığını araştırın. Semt pazarı var mı bakın.


8- Apartmansa komşuların kapısını çalın ve genel bilgi alın.


9- İnşaat kalitesini, deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığını, depreme uygunluğunu bina yönetimine ve komşulara sorun.


10- Varsa deprem etüdü raporunun kopyasını temin ederek okuyun ve/veya anlayan birine okutun.


11- Mülkün yakın çevresindeki esnafla konuşabilirsiniz, çevre ve apartman sakinleri ile ilgili size bilgi verebilir.


12- Müteahhidin kat karşılığı yaptığı bir inşaattan gayrimenkul alıyorsanız, müteahhitle mukavele yaparak, yaptığınız mukaveleye bitirme tarihi ve kullanılacak malzemeleri tek tek yazarak, gerekli miktarda tazminatları ilave etmelisiniz.




Yeni Asır


Geri Dön