26 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri başladı!

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri başladı!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenmesi zorunlu olan vergiler arasında yer alıyor. Verginin ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlamış, 1 Haziran'da sona ermişti. 2016 emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ise bugün başladı.




Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri bugün başladı. 1319 sayılı Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi;  arazi, arsa ve binalar için ödenmesi gereken bir vergidir. Taşınmaz olarak belirtilen bu malların emlak vergileri vergi mükellefleri tarafından ödenmelidir.


Emlak vergisi nereye ödenir?


Emlak vergisi ödemek için mükellefler bağlı bulundukları belediyelerin emlak servislerine müracaat ederek ödemelerini gerçekleştirebilir. Taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödenmesi gerekiyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi ya da Belediyelerin banka hesap numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarası yazılarak yapılabiliyor.


Ayrıca, emlak vergisi internet üzerinden de online bir şekilde ödenebiliyor.  Belediyelerin e-belediye portalından sisteme giriş yapılarak ödemeler online şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak bütün belediyeler e-belediye sistemine geçmedi bu yüzden kontrol etmek gerekiyor.


2. taksit ödemeleri bugün başladı


Emlak Vergisi 1. taksit ödemesinin başlangıç tarihi 1 Mart’tı.  Emlak Vergisi 2. taksit ödemesi ise 1 Kasım yani bugün başladı.  2. taksit son ödeme tarihi ise 1 Aralık günü son bulacak.


Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalacak. Bu yüzden mükelleflerin tarih konusunda dikkatli olmaları gerekir.


Bu yıl ev alan 2017'de ödeyecek


Emlak Vergisi Kanunu'nun ' 5'inci maddesine göre; sıfır ev alanlara muafiyet var. Yani evin alındığı tarihi izleyen 5 yıl boyunca evin Emlak Vergisi değerinin dörtte biri (yüzde 25'i), vergiden düşülecek.


Örneğin, 400 liralık Emlak Vergisi'nde 100 lira indirim yapılacak. 5 yıllık süre iskanın alındığı ve müteahhit tarafından faturanın kesildiği tarihte başlıyor. 2016 yılında satılan evin Emlak Vergisi'ni satıcı ödeyecek. Alıcı ilk yıl vergi ödemiyor. Bu yıl ev alan vergiyi ödemeye 2017'de başlayacak.



Eyüp Kabil/Yeni Mesaj




Geri Dön