19 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti bugün bitiyor!

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti bugün bitiyor!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için 1 Kasım'da başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit dönemi bugün sona eriyor. Vergi bugün mesai bitimine kadar ödenebilecek..



Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için 1 Kasım'da başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit dönemi bugün sona eriyor. Vergi bugün mesai bitimine kadar ödenebilecek.


İsteyenler ödemelerini ilçe belediyesine giderek nakit veya kredi kartıyla yapabildiği gibi isteyenler belediyeye gitmeden "e-belediye" sistemi ile de kredi kartıyla ödeme yapabiliyor.


Gayrimenkulü başka şehirde bulunan malikler ise vergisini tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödeyebiliyor.


Gecikmeye aylık yüzde 1.40 ceza

Ödemenin geciktirilmesi sonucunda vergiye bir de aylık ceza zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 


Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.


Vergi ödemelerinden muaf olanlar

Çevre temizlik vergisini işyeri ve ev kullanıcıları ödüyor. Evlerin vergisi su faturasına yansıtıldığı için faturanın ödenmesi ile vergi de ödenmiş oluyor. Ancak işyerleri için bu vergi yine belediyede ödeniyor. Eğer kiracı varsa ödemeden kiracılar sorumlu oluyor.


Kullanılmayan boş gayrimenkuller için emlak vergisi ödenirken, bildirimde bulunulması durumunda çevre temizlik vergisi muaf tutuluyor.


Emlak vergisinde ise tek mesken sahipleri bazı koşullarda vergiden muaf oluyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


Muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergisini ödeyen kimseler, geriye dönük 5 senelik miktarı iade alabiliyor.


20 soruda emlak vergisi!
10 soruda çevre temizlik vergisi!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön