25 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi 5 gün sonra sona eriyor!

Emlak ve çevre temizlik vergisi 5 gün sonra sona eriyor!

Gayrimenkullerin emlak ve çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Vergi mükelleflerinin vergilerini ödemeleri için son 5 günü bulunuyor...



Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ilk taksit dönemi Mart ayında başlamıştı. 31 Mayıs'ta sona erecek olan vergiler için son 5 gün bulunuyor. 


Vergi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesinden gerçekleşiyor. Belediyeye gitmek için vakti olmayanlar e-belediye sistemi ile vergi borcunu internet üzerinden ödeyebiliyor. Ancak bunun için ilgili belediyenin bu sistemi kullanıyor olması gerekiyor.


Günümüzde henüz bu sisteme geçmemiş belediyeler bulunuyor. Bu nedenle e-belediye sisteminin teyit edilmesi, sistemin olmaması halinde verginin belediyede veya diğer ödeme şekilleriyle ödenmesi gerekiyor. Vergi borcu, anlaşmalı bazı bankaların internet bankacılığı veya ATM'sinden de ödenebiliyor.


Vergilerini haftasonu ödemek isteyenler için vergi daireleri hafta sonu da açık kalacak. 


1- Emlak vergisi

Emlak vergisini, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul sahipleri ödüyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi için ikinci taksitler Kasım'da ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.


Emlak Vergisi tutarları 2017

Emlak Vergisi Oranları 2017
Normal yöredeBüyükşehirde
MeskenBinde 1Binde 2
İşyeriBinde 2Binde 4
ArsaBinde 3Binde 6
AraziBinde 1Binde 2


 

Emlak Vergisi Yeniden Değerleme Oranı
2017 yılıyüzde 3,83


2- Çevre temizlik vergisi

Çevre temizlik vergisini yalnız mesken ve işyeri sahipleri ödüyor. Emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödenen vergi konut ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanarak ödeniyor. Konutta su faturasına yansıtılan verginin işyerleri için belediyede ödenmesi gerekiyor.


2017'de konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor. İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi 2017 şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


 Emlak ve çevre temizlik vergisi 5 gün sonra sona eriyor!

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Emlak ve çevre temizlik vergisi 5 gün sonra sona eriyor!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması:


Emlak ve çevre temizlik vergisi 5 gün sonra sona eriyor!




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 



Geri Dön