28 / 03 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemesinde yarın son gün!

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemesinde yarın son gün!

Gayrimenkul sahiplerinin emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için süre sona eriyor. Mükellefler ödemelerini yarın mesai bitime kadar yapabiliyor..



Gayrimenkul sahiplerinin emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için süre sona eriyor. Mükellefler ödemelerini yarın mesai bitime kadar yapabiliyor. Ödemenin 1 Aralık'a dahi sarkması durumunda mükellefe aylık vergi cezası uyguluyor.


Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Verginin ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisinin mükellefi; Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Çevre temizlik vergisi ise Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunduğu temizlik hizmetinden yararlanan işyeri ve mesken sahipleri tarafından ödeniyor. İşyeri sahipleri vergiyi belediyede öderken, meskenlerin vergisi su faturasına yansıtılıyor.


Vergiyi, mal sahibi değil, kullanıcısı ödüyor. İşyerinde eğer kiracı varsa çevre temizlik vergisini kiracılar ödemek ile mükellef oluyor. Bu vergi de emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödeniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön