18 / 04 / 2024

Emlak vergi değeri nasıl hesaplanır?

Emlak vergi değeri nasıl hesaplanır?

Emlak vergi değeri nasıl hesaplanır? Bina vergi değerleri kullanılış tarzı, inşaat nevi ve sınıfı ile diğer özellikleri bakımından aynı vasıftaki binanın normal alım satım bedeli esas alınarak takdir olunuyor...



Emlak vergi değeri nasıl hesaplanır?

Emlak vergi değerinin tespit edilmesine ilişkin esaslar, Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında açıklanıyor.


Burada yer alan esaslara göre binaların normal alım satım bedeli, emsal binanın normal alım satım bedeline göre, mümkün olmaması halinde maliyet bedeli ve bunun da mümkün olmaması halinde ortalama gelir bedeli yoluyla bulunuyor. 

 

Vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdiri

Bina vergi değerleri kullanılış tarzı, inşaat nevi ve sınıfı ile 7 nci maddede belirtilen diğer özellikleri bakımından aynı vasıftaki binanın normal alım satım bedeli esas alınarak takdir olunuyor. 

 

Aynı vasıfta başka bir binanın normal alım satım bedelinin tespit olunamaması halinde, benzer vasıftaki binaların normal alım satım bedelleri esas alınıyor. Ancak, farklı vasıflara göre, esas alınan bedele gerekli ilave ve indirimler yapılıyor. 

 

Beyan tarihi ile emsal binanın alım satım tarihinin farklı olması halinde, zaman içindeki değer değişiklikleri nazara alınır. 

 

Emsal alınacak bina alım satım fiyatının tespitinde, 18 inci madde hükmüne göre düzenlenen normal alım satım bedel cetvellerinden de yararlanılır. 

 

Normal alım satım bedel cetvelleri

Vergi daireleri, görev alanları içerisinde bulunan binalara ait normal alım satım fiyatlarını, her belediye ve köy için ayrı ayrı düzenleyecekleri normal alım satım bedel cetvellerine; meydan, sahil, cadde ve sokaklar itibariyle ve binaların kullanılış tarzını, inşaat nevini ve sınıfını gösterecek şekilde kaydederler. 

 

Mükellefler tarafından vergi dairelerine yapılmış olan beyanlardan normal alım satım bedeli olarak gösterildiğine kanaat getirilen bina vergi değerleri de bu cetvellere işlenir. 

 

Bina vergi değerinin maliyet bedeli yoluyla bulunması: 

Vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdirinin mümkün olmaması halinde, normal alım satım bedeli, maliyet bedeli yoluyla bulunur. 

 

Binanın maliyet bedeli, 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan inşaat maliyet bedeli ve bunun % 20 si oranındaki satış karı ile inşa edildiği arsanın normal alım satım bedelinin toplamıdır. 

 

Maliyet bedelinin hesaplanmasında beyan tarihindeki fiyatlar esas alınır. 


Eski binalarda maliyet bedeli, yukarıki fıkralar hükümlerine ve binanın yeniden inşa edilmesi haline göre hesaplanır. Bundan 23 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aşınma payı düşülür. 

 

Yeniden inşa edilme deyimi, binanın aynı malzeme, işçilik ve diğer özellikleri ile yeniden yapılmasını, bu mümkün olmadığı takdirde, aynı amacı, hizmeti veya geliri sağlayabilecek benzer vasıftaki bir binanın yapılmasını ifade eder. 

 

Binayı genişletmek veya iktisadi kıymetini,devamlı olarak artırmak amacıyla yapılan giderler de maliyet bedeline eklenir. 



Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük!



Geri Dön