26 / 04 / 2024

Emlak vergi hesaplaması nasıl yapılır?

Emlak vergi hesaplaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi, büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Peki, emlak vergi hesaplaması nasıl yapılır?



Emlak vergi hesaplaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödemesi, her sene taşınmaz mallar için yapılıyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, emlak vergi hesaplaması nasıl yapılır? Emlak vergisi hesaplama oran ve örnekleri şu şekilde:


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi hesaplaması örneği 2015..

Bir evin değerinin 250 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu ev için 500 TL emlak vergisi; Büyükşehirde olmayan bu ev için ise 250 TL emlak vergisi ödeniyor.


Bir arsanın değerinin 100 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu arsa için 600 TL emlak vergisi; Büyükşehirde olmayan bu arsa için ise 300 TL emlak vergisi ödeniyor.




Emlak vergisini kim öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön