27 / 04 / 2024

Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?

Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?

1319 sayılı kanun gereğince; emlak vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Peki, iki taksitte ödenebilen emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?



Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Kanun gereğince; bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmayan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


Emlak vergisi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?


Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre 1 Mart'ta başlayacak olan verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek.


Vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Gayrimenkul şehir dışında ise tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor.


Emlak vergisinden muaf olmak için ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön