23 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksit ödeme zamanı!

Emlak vergisi 2. taksit ödeme zamanı!

Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyerleri sahipleri tarafından ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki iki taksit halinde ödenebilen emlak vergisi 2. taksit ödeme zamanı ne zaman?



Emlak vergisi 2. taksit ödeme zamanı!

Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyerleri sahipleri tarafından ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi ile ilgili esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Ancak vergide geliri olmayan ve tek meskene sahip olan kimseler için muafiyet bulunuyor.


200 metrekarelik büyüklüğü geçmeyen tek meskene sahip; geliri olmayan; ev hanımı, engelli, işsiz, gazi ve emekliler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Bu özellikleri taşıyan kimselerin belediyeye giderek bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


Vergi mükellefleri ise, vergi borcunu iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 1. taksiti ve Kasım ayında 2. taksiti olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden belirleniyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Vergi taşınmaz malın yer aldığı belediyeye ödeniyor. Bir başka şehirde yer alan taşınmazın vergi borcu ise PTT ile ödenebiliyor.


Torba yasa  Emlak  vergisi son tarih 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön