20 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksiti nasıl ödenir?

Emlak vergisi 2. taksiti nasıl ödenir?

Mesken, işyeri, arsa ve araziler için 1319 sayılı Kanun gereğince her sene emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. İki taksitte ödenebilen emlak vergisi 2. taksiti nasıl ödenir?



Emlak vergisi 2. taksiti nasıl ödenir?

Mesken, işyeri, arsa ve araziler için 1319 sayılı Kanun gereğince her sene emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor.


Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 1. taksiti ve Kasım ayında 2. taksiti olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden belirleniyor.


Kanuna göre, bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. 


Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor. Ancak, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Geliri olmayan tek mesken sahipleri belediyeye bildirim vermeleri halinde, vergiden muaf tutuluyor.


Muafiyeti olmayan mesken sahiplerinin 2. taksitlerini Kasım ayı içerisinde ödemeleri gerekiyor. Peki, emlak vergisi 2. taksiti nasıl ödenir?


Emlak vergisi 2. taksiti, belediyelerin vergi tahsilat birimlerinde ödenebiliyor. Farklı şehirde yer alan taşınmazlar için PTT aracılığıyla da vergi ödemesi yapılabiliyor.


Bina emlak vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön