25 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksitini ödemedim ne olacak?

Emlak vergisi 2. taksitini ödemedim ne olacak?

2015 yılı emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihleri arasında ödendi. Peki, emlak vergisi 2. taksitini ödemedim ne olacak, diyorsanız işte yanıtı..



Emlak vergisi 2. taksitini ödemedim ne olacak?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


2015 yılına ait emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihleri arasında ödendi.


Peki, emlak vergisi mükellefiyseniz ve "Emlak vergisi 2. taksitini ödemedim ne olacak?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi borcunu zamanında ödemeyen kimseler, emlak vergisi gecikme cezası ile karşılaşıyor. Peki, emlak vergisi cezası ne kadar?


Emlak vergisi gecikme cezası:

Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 


Emlak vergisinden muaf olanlar

200 metrekareden küçük tek mesken sahibi olup gelir sahibi olmayan kimseler vergiden muaf tutuluyor. Muafiyet koşullarını taşıyan kimseler bir dilekçe ile belediyeye müracaat edebiliyor.


Habersiz ödenen emlak vergileri iade belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediyeye yapılan müracaatın üzerine belediyenin emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verilebiliyor.


Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.



Vergi takvimi Aralık 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön